RSS

Eetbare vlies van schaaldieren beschermt fruit na de oogst

Cubaanse onderzoekers hebben een eetbare vlies ontwikkeld die fruit ook na de oogst beschermt tegen ziektes en bederf.

De vlies wordt rond het fruit aangebracht en kan zonder problemen gegeten worden, zeggen de onderzoekers. Op die manier kunnen fruitsoorten als mango langer bewaard worden.

Het procedé werd ontwikkeld door het Instituut voor Tropische Fruitteelt in Cuba, dat fruittelers in het hele land technische en wetenschappelijke ondersteuning biedt. Het onderzoek begon een jaar geleden en wordt nu geperfectioneerd.

Het vlies is gemaakt op basis van chitosan, een polymeer dat uit chitine wordt gewonnen. De chitine haalt men uit de schaal van week- en schaaldieren. De schalen zijn normaal voor het afval bestemd maar worden nu schoongemaakt en verpulverd.

Natuurlijke beschermlaag
“Deze coating beschermt het fruit ook tegen ziekten na de oogst”, zegt landbouwingenieur Tania Mulkay, die gespecialiseerd is in onderzoek naar de bewaring van fruit en de ontwikkeling van het nieuwe procedé coördineert. “Omdat het om een natuurlijke beschermlaag gaat, zijn er geen nadelige gevolgen voor de menselijke gezondheid.”

“We begeven ons op een veeleisende markt van gezonde voedingsproducten en willen ook aansluiten bij de internationale tendens om ecologische producten meer mogelijkheden te geven”, zegt Mulkay.

De bewaring van fruitsoorten als mango, papaja, advocaat en guave levert de grootste problemen op. De verliezen kunnen oplopen tot meer dan 50 procent van de oogst.

Omdat chitosan biologisch afbreekbaar is, wordt het ook in de medische wereld toegepast, onder meer om wonden te laten helen na operaties.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reacties

  1. Det:

    Hmm, dan is fruit ineens niet meer vegetarisch… 🙁

  2. leendert:

    det … en wat dan als ik zeg als weet het niet !maar dat laagje nooit met een beest in aanraking kwam maar is gekweekt in een bakje ….??? denk dat er binnen de vleesvervang industrie behoorlijk wat vergelijkbare situaties zitten …he effe voor de grap vele onder de vegatarishe vinden hand in hand leven met de natuur heel belangrijk nou doen dan kijken wat jij eind dec jan febr en maart gaat eten samen met die natuur …niet om onze vlees industrie goed te praten …..maar critical i take it verry critical en sommige gevechten altijd gevechten blijven en dan stagnatie zorg voor creeatie en pak problemen bij de wortel aan ….ga het nog even onder de loep nemen maar er is een nieuwe trend en idee gezet ik ben voor verspilling tegen gaan en zo voedsel tekorten op te lossen in plaats van veel ste grote bedrijven laten rotzooien met GMO ,s en other sick #@*^&$

  3. Ruud:

    En wat met mensen die een allergie hebben voor schaaldieren ?
    Dan ook maar geen mango’s meer eten ?

    Veel beter zou zijn om voedsel meer lokaal te telen, het over de hele wereld slepen van eerste levensbehoeften is een verkeerde manier.
    Onrijp fruit plukken, en dan na de pluk laten rijpen of verpakken in een chitine laagje komen het product niet ten goede.

    Absoluut verkeerde oplossing, voor een absurd probleem.

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?