RSS

Banengroei VS zet door

vr, jul 5, 2013

Economie en Ondernemen

De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in juni even sterk gegroeid als in de voorgaande maand. De werkloosheid bleef daarbij stabiel. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid vrijdag bekend.

Per saldo werden vorige maand 195.000 banen gecreëerd in de Amerikaanse economie, exclusief de agrarische sector. Uit een nieuwe schatting bleek verder dat er in mei eveneens 195.000 banen bij kwamen. Eerder werd voor die maand een toename met 175.000 banen gemeld. Op basis daarvan voorspelden economen voor juni gemiddeld 165.000 nieuwe banen.

De banengroei was opnieuw te danken aan het bedrijfsleven, bij de overheid verdwenen per saldo 7000 arbeidsplaatsen. In de dienstensector ontstonden 194.000 nieuwe banen, bij goederenproducenten konden 8000 nieuwe mensen aan de slag. In de bouw kwamen er 13.000 banen bij.

De arbeidsmarkt profiteerde onder meer van de aantrekkende verkopen van auto’s en huizen. Detailhandelaren zorgden voor ruim 37.000 nieuwe banen, die vooral ontstonden bij autodealers en doe-het-zelfzaken.

Uit de nieuwe cijfers bleek dat de arbeidsmarkt niet alleen in mei sterker groeide dan eerder gemeld, maar ook in april. In die maand ontstonden 50.000 banen meer dan eerder gemeld. Het gemiddelde uurloon in de VS lag vorige maand 2,2 procent hoger dan een jaar eerder. In mei stegen de lonen met 2 procent. (AFN)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?