RSS

Latijns-Amerika kan de wereld voeden

Natuurlijke hulpbronnen, productiecapaciteit, stijgende investeringen: Latijns-Amerika heeft alles in huis om een antwoord te bieden op de wereldwijde vraag naar meer voedsel, zeggen experts.

Rijst, graan, fruit, vlees, olie, zuivel, wijn: Latijns-Amerika produceert het allemaal en in grote volumes, vooral in het zuiden. Argentinië, Bolivia, Brazilië, Chili, Uruguay en Paraguay produceren samen 1 miljard ton graan per jaar op 72 miljoen hectare, goed voor 10 procent van alle landbouwgrond ter wereld. Ze zijn goed voor de helft van de wereldwijde sojaproductie, en ruim een kwart van de maïsexport.

Volgens landbouwingenieur Fernando Vilella van de Universiteit van Buenos Aires zal Azië tegen 2030 voor 75 tot 82 procent in zijn eigen voedsel kunnen voorzien, Afrika ten zuiden van de Sahara voor slechts 15 procent en Noord-Afrika en het Midden-Oosten voor 85 procent.

Voor de rest, ongeveer 3 miljard mensen, kijkt men naar Zuid-Amerika, de VS, Australië, Nieuw-Zeeland en Oekraïne, aldus Vilella. Daarbij voorspelt hij een belangrijke rol voor Argentinië en Brazilië. De grote uitdaging wordt de productiviteit per hectare te verhogen.

De productie via direct zaaien, of zonder grondbewerking, zoals bij de sojateelt in Argentinië, wordt daarbij van cruciaal belang, omdat het de meeste efficiënte methode is, “op voorwaarde dat men ze op de beste gronden toepast” en zo milieuschade vermijdt, zegt hij.

Ook voor de eigen markten neemt de verantwoordelijkheid van Latijns-Amerikaanse voedselproductie toe. “Van 1999 tot 2009 is het aantal netto-invoerders van voedingsproducten in de regio gestegen van elf naar zestien”, zegt Antonio Hill. Voor deze landbouw- en klimaatexpert van de organisatie Oxfam moet Latijns-Amerika niet alleen zijn productiviteit verhogen maar ook ” de ongelijkheid en voedselonzekerheid terugdringen en zijn ecologische voetafdruk verkleinen.”

Het meeste zinnige, zegt Hill, is een productiviteitsstijging door de familiale landbouw, en vooral de plattelandsvrouwen, meer ondersteuning te bieden. Op die manier wordt voeding ruimer beschikbaar bij de allerarmsten, zegt Hill.

Marcela Valente

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reacties

  1. Els Janssens:

    Inderdaad, lokale productie is de oplossing. Dus is het niet goed dat Latijns-Amerika de rest van de wereld gaat voeden.

    Daar zijn gigantische hoeveelheden vliegtuigbenzine voor nodig, om nog maar te zwijgen van de kap van tropisch regenwoud.

    Elk land moet zichzelf voeden, met uitzondering van landen die een zeer ongunstig klimaat hebben.

    Daarom is elk nieuws over de stijging van de wereldhandel eigenlijk negatief nieuws; en elke stijging van lokale economie is broodnodig goed nieuws!

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?