RSS

Europa wil opheldering over Amerikaanse afluisterpraktijken

Het Europees Parlement wil snel opheldering over het afluisteren van EU-landen en -instellingen door Amerikaanse inlichtingendiensten. Deze laatste onthullingen komen bovenop het nieuws dat Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten op grote schaal persoonlijke gegevens van Europeanen via internet inkijken en opslaan.

GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini wil dat het Europarlement tot op de bodem uitzoekt wat er aan de hand is, het liefst door een speciale commissie op te zetten.

De vijf maatregelen die Groenlinks voorstelt in reactie op de onthullingen:

  1. Bestaande verdragen over het doorgegeven van gegevens aan Amerikaanse overheid moeten worden opgeschort. Het gaat bijvoorbeeld om bankgegevens (Swift) en passagiersgegevens (PNR).
  2. De onderhandelingen over een vrijhandelsverdrag met de VS kunnen niet beginnen voordat de Amerikanen opheldering hebben gegeven.
  3. Sargentini wil dat het bedrijven in de internetsector en daarbuiten expliciet verboden wordt om persoonsgegevens van Europeanen over te dragen aan de Amerikaanse inlichtingendiensten.
  4. Klokkenluider Edward Snowden moet asiel krijgen in één van de EU-landen, met politieke  rugdekking van alle andere EU-landen.
  5. Zowel de Europese Commissie als het Europees Parlement zelf moeten onderzoeken welke juridische stappen zij kunnen nemen tegen de Britse aftappraktijken, die een schending zijn van Europese mensenrechten.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?