RSS

GroenLinks wil zonne-energie op alle scholen

Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren heeft deze week in Arnhem het officiële startsein gegeven voor zevenhonderd zonnepanelen op schooldaken.

Minister Kamp van Economische Zaken heeft op haar uitnodiging maandag een kijkje genomen bij deze duurzame scholen. Van Tongeren reet met de Duurzame Karavaan langs zeven Gelderse scholen die in totaal zevenhonderd gloednieuwe zonnepanelen hebben geïnstalleerd. De scholen besparen daarmee ongeveer 260.000 euro per project, die zij aan andere zaken zoals onderwijs kunnen besteden. GroenLinks wil graag dat alle scholen in Nederland de kans grijpen om hun energie en gebouwen te verduurzamen.

“Deze scholen laten zien dat duurzaamheid een gunstig rekensommetje is. Hoe eerder scholen overschakelen op schone stroom, hoe beter het is voor hun budget”,  stelt Liesbeth van Tongeren. “De Nederlandse economie kan versterkt worden met duurzame banen voor de energietransitie van vuile naar schone energie. GroenLinks heeft om die transitie te versnellen onlangs de Duurzaamheidsdeal voorgesteld met concrete voorstellen voor vergroening van de belastingen, energie en vervoer.”

Gemiddeld geven Nederlandse scholen zeven procent van hun budget uit aan energie. De Arnhemse scholen hebben zonnepanelen geïnstalleerd en energiezuinige LED-lampen ingedraaid. Ze betalen voor die investering de komende vijftien jaar een vast bedrag, daarna is hun zonnestroom nog vijftien jaar gratis. Met hun zonnestroom dragen de scholen ook nog eens bij aan een schoner milieu en raken de scholieren op een speelse manier bewust van duurzame energietechnieken en hun eigen energiegebruik.

Aan het eind van de Duurzame Karavaan koppelde Liesbeth van Tongeren met minister Kamp van Energie in het bijzijn van 180 basisschoolleerlingen, leerkrachten en ouders van de Johannesschool de zonnepanelen aan een enorme batterij. Een teller laat zien hoeveel energie deze school dankzij de zonnepanelen en LED-lampen bespaart.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reacties

 1. Felix:

  Willen we zon of willen we duurzaamheid?

  Groen links mag “trots” zijn op de keuzes die zij maken.

  Als ondernemer in zonne-energie zijn de kosten van duurzame energie een dagelijks thema. De kosten, maar dan natuurlijk ook de opbrengsten. Sommige mensen vinden dat duurzame energie best wat meer mag kosten: je investeert immers in een groenere toekomst. Of je zet je energierekening vast, wetende dat die de komende jaren behoorlijk zal gaan stijgen. Anderen gaan pas serieus nadenken over een overstap als groen goedkoper is dan grijs.

  Het initiatief “wij willen zon” heeft in ieder geval ingezet op de kosten: zoveel mogelijk mensen verzamelen om gezamenlijk in te kopen en de prijs van de spullen zo laag mogelijk te houden. Gezien het aantal panelen wat er gekocht is -naar eigen zeggen- een succesvol initiatief.

  Echter, naast de centen spelen er ook andere factoren een rol. Factoren die door Groen Links terzijde worden geschoven.Nederland moet duurzamer, maar niet tegen elke prijs!

  In de Washington Post is al in 2008 een artikel verschenen over de verschrikkelijke vervuiling van Chinese silicium fabrieken. Silicium is een belangrijke grondstof voor zonnepanelen. Giftige stoffen die vrijkomen tijdens de productie kunnen gerecycled worden. Maar dat kost geld. Omdat de Chinese overheid niet kan of wil optreden worden de giftige stoffen niet gerecycled en verwerkt, maar in het geval van de fabriek die door de Washington Post is onderzocht, geloosd in de omgeving.

  De fabriek waar de Washington Post over schrijft is de fabriek Zhonggui. Deze fabriek is producent van CEEG, CEEG die omwille van verschillende schandalen de naam heeft gewijzigd in CSUN, de fabrikant van de panelen van “Wij Willen Zon”.

  Het in kaart brengen van het gehele productieproces, om zeker te weten dat er geen misstanden zijn, is uitermate moeilijk. Maar dat ontslaat Groen Links en Urgenda (de stichting die “Wij Willen Zon” heeft opgezet) niet van de verantwoordelijkheid om goed te onderzoeken hoe duurzaam de producten zijn die als duurzaam worden verkocht. En dan een eerlijke en goede afweging te maken. En dat transparant te doen. Duurzaamheid in het westen mag niet ten koste van de gezondheid gaan van de Chinese bevolking.

  Wij spreken dagelijks de klanten van “Wij Willen Zon”. Dat zijn mensen die willen investeren in een duurzame toekomst, tegen een goede prijs. Ik denk dat als klanten van “wij willen zon” deze kennis gehad zouden hebben, ze liever een paar euro meer hadden betaald. Deze mensen willen graag zon, maar niet tegen elke prijs!

 2. Monique:

  Laat ik vooropstellen, dat ik blij ben met dit initiatief om scholen te “verduurzamen”. Groene energie is niet alleen iets voor de toekomst, maar juist ook voor nu om een “groene toekomst” te waarborgen.

  Wat me alleen opvalt aan het stuk is dat Groen Links er aan gekoppeld wordt. Is dit niet iets van het hele kabinet, aangezien zij hierover beslissen?

 3. Hilde:

  Als je wilt zien hoeveel de Johannesschool dagelijks opwekt, kan je dat online bekijken op http://www.slimopgewekt.nl/scholen/arnhem/de-johannesschool
  Ook de andere ‘Slim opgewekte scholen’ kan je hier bekijken.

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?