RSS

Gelderland krijgt zonne-energie park met 10.000 zonnepanelen

In het Gelderse Hengelo, gemeente Bronckhorst, komt een recreatieve zonne-energie met 10.000 zonnepanelen. Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met de realisatie van een solarpark in combinatie met een tuin/wandelgebied en educatiefunctie in het gebied De Kwekerij in Hengelo. Het solarpark moet het grootste recreatieve solarpark van Nederland worden.

Het solarpark moet het grootste recreatieve solarpark van Nederland worden (ca. 7 ha) met ook bijzondere zaken, zoals zogenaamde solarbomen (kunstbomen met bladeren van zonnepanelen), vijvers met drijvende zonnepanelen en het benutten van de opgewekte zonne-energie voor (deels) elektrische auto’s door oplaadpunten te realiseren. De zonnepanelen zullen jaarlijks genoeg stroom opleveren om in de behoefte van ongeveer zeshonderd huishoudens te kunnen voorzien. Mogelijk wordt de zonnestroom daadwerkelijk geleverd aan de toekomstige nieuwbouwwoningen die in het aangrenzende gebied komen.

Achterhoek energieneutraal
Het nieuwe park heeft een voorbeeldfunctie en landelijke uitstraling omdat deze opzet nog nergens in Nederland te zien is. Wethouder Arno Spekschoor van milieu: “Het wordt een visitekaartje voor Bronckhorst en Hengelo. Bovendien levert het werkgelegenheid op en draagt het project bij aan de ambitie van de regio Achterhoek om in 2030 energieneutraal te zijn.” De totale investeringen voor dit solarproject zijn geraamd op 4,4 miljoen euro. De gemeente investeert niet in het solarpark. Zij stelt alleen haar gronden beschikbaar in ruil voor pacht. De initiatiefnemers gaan op zoek naar investeerders, onder andere via crowdfunding, en dragen het financiële risico.

In navolging van de intentieovereenkomst die vorig jaar werd gesloten, hebben de initiatiefnemers, IQ-SOLAR.COM, NL Green Label en Green Spread, een projectplan, inclusief een ontwerptekening en inrichtingschetsen (pdf), op hoofdlijnen opgesteld. De bedoeling is nu te komen tot een definitieve samenwerking tussen de partijen om de benodigde financiële middelen aan te kunnen trekken.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?