RSS

VVD wil olielozing op zee hard aanpakken

Regeringspartij VVD wil dat illegale olielozingen in de Noordzee veel harder worden aangepakt. De partij pleit voor forse boetes en scherpere controles.

Volgens de VVD vinden voor de Nederlandse kust veel illegale olielozingen plaats, onder meer door internationale schepen. “Voor zover er al sprake is van straffen, vallen deze relatief laag uit”, zegt VVD-Kamerlid Remco Dijkstra. Volgens hem worden in de buurlanden veel hogere straffen opgelegd. Hij gaat bij staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) aandringen op hogere straffen die op zijn minst vergelijkbaar zijn met de boetes in andere Europese landen. De boetes voor olielozingen in de Noordzee moeten zo hoog worden dat iemand zich wel drie keer bedenkt voor er troep overboord gaat, aldus Dijkstra.

“Onlangs werd in Nederland nog een zaak geschikt voor 45.000 euro, terwijl een vergelijkbare zaak in België werd beboet met 1,5 miljoen euro”, zegt Dijkstra. “Dit zorgt er natuurlijk voor dat schepen hun olie ’s nachts liever voor de Nederlandse kust lozen dan voor de Belgische.” De maximale boete die nu in Nederland kan worden opgelegd, is 780.000 euro. In België kan een boete oplopen tot 2 miljoen euro.

Vandaag worden de plannen voorgelegd aan de Tweede Kamer. Coalitiepartij PvdA heeft al laten weten de plannen van de VVD te steunen. Daarmee is er een meerderheid in de Tweede Kamer.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?