RSS

Buurt wil zelf stukjes natuurgrond kopen

Bewoners van het Overijsselse dorp Daarle proberen voldoende geld bij elkaar te krijgen om een zogenoemd ‘kwaliteitsbod’ te doen op de stukjes natuur die Staatsbosbeheer in hun omgeving aanbiedt. De dorpsbewoners hopen dat ze de te koop aangeboden kavels voor een symbolisch bedrag kunnen krijgen, in ruil voor de belofte dat ze zelf zullen zorgen voor beheer en onderhoud.

Dorpsbewoners, de gemeenten Hellendoorn en Wierden, politici en natuur- en milieuorganisaties zijn fel tegen de openbare verkoop van 128 hectare natuur. Staatsbosbeheer is er zelf ook niet gelukkig mee, maar zegt niet anders te kunnen. „Wij moeten 100 miljoen euro bijdragen aan de staatskas en dat geld moet ergens vandaan komen.”

Staatsbosbeheer wil in totaal 17.000 hectare aan losse stukken grond zoals grasland, wegbermen, vennen en bosjes in heel Nederland gaan verkopen, te beginnen in Overijssel. Maar daarvoor heeft de Tweede Kamer een stokje gestoken. De organisatie mag nu in mei een eerste pakket van 16 percelen, in totaal 34 hectare grond, bij opbod laten veilen. Daarna volgt een uitgebreide evaluatie, heeft verantwoordelijk staatssecretaris Sharon Dijksma de Kamer beloofd.

De buurt is bang dat het „een rommeltje” wordt als iedereen maar eigenaar van een perceel kan worden. Ze vrezen ook dat Staatsbosbeheer met onverkoopbare stukjes blijft zitten. De gemeente Hellendoorn heeft Dijksma laten weten dat er pas op de grond gewerkt mag worden als de nieuwe eigenaar een omgevingsvergunning heeft gekregen. Hellendoorn is niet van plan ander gebruik dan eenvoudige recreatie zoals wandelen of vissen toe te staan. (ANP)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?