RSS

Zelfs Australië kan voor 2030 volledig overstappen op duurzame energie

Als een land dat zo afhankelijk van steenkool is, haar energie toch binnen 20 jaar voor 100% kan verduurzamen, dan kunnen we dat allemaal. 

Australië is een grote producent en gebruiker van steenkolen. Zwarte en bruine steenkool vertegenwoordigden momenteel meer dan 75% van de elektriciteitsproductie van het land in 2008-2009, en enorme hoeveelheden van het zwarte spul wordt door het land geëxporteerd, vooral naar China. Maar zo hoeft het niet te zijn. Een peer-reviewed studie (pdf) van onderzoekers aan de Universiteit van New South Wales laten zien dat het land voor 100% over kan stappen op duurzame energie tegen 2030, met behulp van Carbon pricing van $50 tot $100 per ton, waarmee wind- en zonne-energie nog concurrender zou maken met fossiele brandstoffen

australie-energie

Door vraag en aanbod simulaties gebaseerd op data van stroom in 2010 concludeerden de wetenschappers in dit onderzoek dat wind- en zonne-energie bijna evenveel zouden kunnen bijdragen aan een transitie naar volledige duurzame energie. Wind zou 46 tot 59% procent vertegenwoordigen, en de verschillende vormen van zonne-energie bijelkaar zouden ongeveer 40% zou bijdragen, waterkracht en biobrandstof-gebaseerde gas generatoren doen de rest.

Carbon pricing zou een effectieve manier zijn om klimaatverandering tegen te gaan, en het is zinvol en logisch als we bedenken dat de fossiele brandstof industrie decennia lang enorme subsidies heeft gekregen en dat alle schade die aan het milieu wordt aangebracht niet inbegrepen is in de prijs van deze vervuilende producten (olie, gas, kolen…).

En als de kosten van duurzame energie nog sneller daalt dan in de getallen van de studie, wat zeker mogelijk is volgens de onderzoekers, die aangeven nog conservatief te zijn met hun aannames, dan zou de prijs voor koolstof zelfs kunnen dalen en dan nog zullen de kosten voor duurzame energie lager zijn.

De grootste uitdaging is om de sociale en politieke bereidheid te vinden om Carbon pricing in te voeren die hoog genoeg is om deze transitie flink te stimuleren. Zonder deze bereidheid zal het uiteraard alsnog lukken, hetzij wat minder snel.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?