RSS

Eerste gebouw dat volledig draait op energie uit algen

In het Duitse Hamburg is het eerste gebouw ter wereld geopend dat in de eigen stroom voorziet door middel van algen die aangebracht zijn op de gevel.

Aan de zonzijde van het Bio Intelligence Quotient (BIQ) gebouw werden 129 glaspanelen aangebracht die miljoenen microalgen bevatten. Het systeem haalt warmte uit de algen om warm water te produceren, maar het functioneert tegelijk als dynamische zonnewering, isolatie en geluidsscherm.

bio-intelligence-quotient-algen-gebouw

De algen hoeven enkel te groeien. Ze krijgen daarvoor nutriënten en CO2 via een watercircuit dat langs de gevel loopt. Met de hulp van zonlicht en fotosynthese kunnen de micro-organismen groeien. Algen zijn daarvoor heel geschikt: ze produceren tot vijf maal zoveel biomassa per hectare als landplanten en bevatten oliën die geschikt zijn om energie op te wekken.

Het systeem creëert warmte voor verwarming en sanitair, en de biomassa van de algen wordt gebruikt in een reactor om elektriciteit op te wekken.

“Het gebruik van biochemische processen in de gevel van een gebouw om schaduw en energie te creëren is erg innovatief”, zegt Jan Wurm van onderzoeksbureau Arup, dat meewerkte aan het project. “Het zou wel eens een duurzame oplossing kunnen worden voor energieproductie in stedelijke gebieden. En het is schitterend om het concept hier getest te zien op het terrein.”

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?