RSS

Amsterdam krijgt loket voor stadslandbouw

Wie in Amsterdam een leegstaand kantoorpand een moestuintje wil beginnen, kan tegenwoordig bij de gemeente aankloppen voor hulp.

Dankzij een voorstel van De Partij voor de Dieren komt er nu een Loket Stadslandbouw in Amsterdam, zodat stadslandbouwers beter gefaciliteerd kunnen worden. Fractievoorzitter Johnas van Lammeren: ‘De tijd is rijp voor een Loket Stadslandbouw. Er zijn al heel wat initiatieven maar een coherent beleid ontbreekt nog. Nu de raad ons voorstel heeft aangenomen komt er een centraal aanspreekpunt en zal stadslandbouw een boost krijgen in Amsterdam.’

De Partij voor de Dieren stelde voor om het Loket Stadslandbouw op te richten om zo kennis te bundelen en beleid te centraliseren. Dit komt de Amsterdammer en alle beginnende stadsboeren ten goede. De partij signaleerde dat nu vaak niet duidelijk is wat een stadslandbouwer in spe moet nagaan en regelen voordat de schep daadwerkelijk de grond in kan. Een Loket Stadslandbouw moet de rol innemen van centraal informatiepunt, zodat initiatiefnemers snel en deskundig kunnen worden geholpen.

Stadlandbouw gaat niet alleen over voedselproductie in de stad, maar ook over vergroening, duurzaamheid, werkgelegenheid, educatie, community building en waardecreatie van lege grond. Johnas van Lammeren: ‘De voordelen van stadslandbouw zijn enorm. Het belangrijkste is het verbinden van stadsbewoner en voedsel. Dat kinderen weer weten waar bijvoorbeeld een ui vandaan komt en dat die om de hoek kan groeien, zonder dat er een vrachtschip of vliegtuig aan te pas komt. Maar je kunt er als stad veel meer uit halen dan nu gebeurt en daarom moet de Amsterdam wat ons betreft een visie formuleren met concrete doelen en een loket openen om stadsboeren te faciliteren. Wij zijn blij dat Amsterdam nu luid en duidelijk kiest voor stadslandbouw.’

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?