RSS

Monsanto vs Moeder Aarde: Help mee onze voedselvoorziening te beschermen

Het is ongelooflijk, maar Monsanto en Co. zijn weer bezig. Deze op winst beluste biotechbedrijven hebben een manier gevonden om iets exclusief ‘te bezitten’ wat van ons allemaal is – ons voedsel! Zij proberen octrooi te krijgen op onze dagelijkse groenten en fruit, zoals komkommer, broccoli en meloenen waardoor telers hen moeten betalen en het risico lopen om aangeklaagd te worden als zij dat niet doen.

Maar wij kunnen voorkomen dat zij Moeder Aarde overnemen. Bedrijven zoals Monsanto hebben manieren gevonden om binnen het Europees recht hiermee weg te komen, daarom moeten wij de mazen dichten voordat zij een gevaarlijk wereldwijd voorbeeld geven. En om dat te doen hebben wij belangrijke landen nodig zoals Duitsland, Frankrijk en Nederland – waar de oppositie aan het groeien is – om hen op te roepen te stemmen en Monsanto’s plannen te stoppen. De Avaaz gemeenschap heeft al eerder regeringen van gedachten doen veranderen, en dat kunnen wij weer doen.

Veel boeren en politici zijn hier al op tegen — wij hoeven alleen de kracht van het volk in te zetten om druk uit te oefenen op deze landen om ervoor te zorgen dat Monsanto van ons voedsel afblijft. Teken nu en deel met iedereen de grootste voedsel verdediging oproep ooit:

btn_teken_de_petitie

Zodra een octrooi bestaat in één land, zorgen handelsovereenkomsten en onderhandelingen er vaak voor dat andere landen het octrooi ook toezeggen.Daarom veranderen octrooien op voedingsmiddelen de hele manier waarop onze voedselketen werkt: duizenden jaren lang konden boeren kiezen welke zaden zij wilden gebruiken, zonder zich zorgen te maken over aangeklaagd worden voor het overtreden van intellectuele eigendomsrechten. Maar nu lanceren bedrijven dure juridische campagnes om octrooien op conventionele planten te kopen en dwingen boeren om buitensporige royalty’s te betalen. Monsanto en Co. beweren dat octrooien innovatie bevorderen – maar in feite creëren zij een zakelijke monopoly van ons voedsel.

Maar gelukkig wordt het Europees Octrooibureau bestuurd door 38 lidstaten die met één stem een einde kunnen maken aan de gevaarlijke octrooien voor voedsel wat met conventionele methoden is geteeld. Zelfs het Europees Parlement heeft een verklaring uitgegeven waarin bezwaar wordt gemaakt tegen dit soort destructieve octrooien. Een massale golf van publiek protest kan hen overhalen om het verlenen van octrooien op ons dagelijks voedsel voor altijd te verbieden.

De situatie is al nijpend — Monsanto alleen bezit 36% van alle tomaten, 32% van de paprika, en 49% van de bloemkool variaties die zijn geregistreed in de EU. Met een eenvoudige wijziging in de regelgeving kunnen wij ons voedsel, onze boeren en onze planeet beschermen tegen zakelijke controle — en het is aan ons om het te laten gebeuren:

btn_teken_de_petitie

De Avaaz gemeenschap is nooit bang geweest om op te staan tegen zakelijke veroveringen van onze instituties, van het terugdringen van de Rupert Murdoch maffia, tot ervoor zorgen dat telecommunicatie afblijft van ons Internet. Nu is het tijd om onze voedselvoorziening te beschermen tegen deze zakelijke overname.

Met hoop en vastberadenheid,

Jeremy, Michelle, Oli, Dalia, Pascal, Ricken, Diego en het hele Avaaz team

Meer informatie:

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reacties

  1. Hadewijch Verhenne:

    Goed dat je de petitie deelt, HappyNews!
    Dank u wel!!!

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?