RSS

Zonne-energie opwekken via gebouwen met zonneglas

Dankzij de financiële- en milieuvoordelen komen zonnepanelen gelukkig steeds vaker in het hedendaagse straatbeeld voor. Zonnepanelen zijn dan ook een duurzame en innovatie manier om energie op te wekken. Toch kan het altijd beter. Een Brits firma, Oxford Photovoltaics, ontwierp namelijk een gebouw dat bestaat uit een nieuw kleurrijk zonneglas, waardoor gebouwen zelf energie kunnen opwekken. 

Zonneglas bestaat uit een transparante laag zonnecellen die ongeveer 12% van de opgevangen zonne-energie in elektriciteit kunnen omzetten. Deze opgewekte energie kan op zijn beurt naar het algemene stroomnet vervoerd worden ofwel gebruikt worden om het gebouw zelf van energie te voorzien.

Technologie
De technologie van zonneglas werkt, aldus Logic-Immo, door de toevoeging van een laag transparante solid-state zonnecellen van maximaal drie micron dik aan conventioneel glas. Oxford Photovoltaics werkt momenteel aan A4 monsters van dit zonneglas; full size panelen uit zonneglas zullen eind 2014 beschikbaar zijn voor proeven.

Zonneglas in allerlei kleuren
Het leuke aan zonneglas is dat het in allerlei verschillende kleuren beschikbaar is, wat een interessante esthetische meerwaarde kan opleveren. Volgens Kevin Arthur, CEO van Oxford Photovoltaics, kan je perfect voor elke mogelijk kleur kiezen, hoewel de ene kleur wel efficiënter is dan de andere. Zwart is bijvoorbeeld een zeer goede kleur, groen is redelijk goed, rood gaat nog, maar blauw zal niet zo efficiënt werken.

Gebouwen met zonneglas
Zonneglas is vooral interessant omdat je gebouwen ermee kan uitrusten en op die manier duurzame energie kan opwekken tegen een relatief kleine meerprijs. “Als je van plan bent om een glazen gebouw te construeren, dan heb je al besloten om voor glas te betalen. Met zonneglas betaal je slechts een kleine meerprijs, ongeveer 10% meer dan gebruikelijk glas”, aldus Kevin Arthur. Naast de ramen van gebouwen, experimenteren onderzoekers tevens met het gebruik van zonneglas voor de daken van gebouwen en auto’s.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?