RSS

Doorbraak in zonne-energie voor huurders

Huurders in sociale woningbouw kunnen eindelijk ook zonne-energie gaan opwekken. Westerzon, een innovatieve samenwerking van woningcorporatie Eigen Haard en solarbedrijf Zonnefabriek heft de belemmeringen voor huurders op. Deze week krijgen de eerste huurwoningen in Amsterdam West hun zonnepanelen.

Talloze huurders liepen de afgelopen jaren tegen hetzelfde probleem aan: om je eigen zonnestroom op te wekken moet je eigenaar zijn van het dak. Maar de verhuurder is meestal huiverig om zonnepanelen te plaatsen; want wie zegt dat de volgende huurder voor die zonnepanelen wil betalen? En wie draagt de investering?

Die impasse is nu doorbroken. Twee gebouwcomplexen in Amsterdam West krijgen de primeur van het project Westerzon. De innovatie zit hem in een nieuwe juridische constructie: Zonnefabriek blijft eigenaar van de panelen. De huurders hoeven dus niet te investeren maar de woningcorporatie ook niet. Huurders betalen alleen voor de zonnestroom die de panelen leveren. En de prijs daarvan is lager dan die van gewone stroom.

Stadsdeel Amsterdam West stelde voor de proef een opstartsubsidie beschikbaar, afkomstig uit de bestaande subsidiepot voor zonne-energie op koopwoningen. Gustaaf Haan, directeur van Zonnefabriek: “De afgelopen jaren waren er wel potjes voor zonne-energie, maar voor huurders was er niks. Nu komen er voor hetzelfde geld voor meer zonnepanelen. En het vervolg kan helemaal zonder subsidie.

‘Uitgangspunt is dat huurders profiteren van zonnestroom’, zegt Wybrand Pieksma, adviseur Duurzaamheid van Eigen Haard. ‘Huurders betalen een bijdrage voor het gebruik van de zonnepanelen. Die bijdrage ligt onder de stroomprijs en stijgt alleen met inflatie. Dat is minder dan de gemiddelde stijging van de stroomprijzen. Het voordeel voor de huurder neemt dus elk jaar toe’.

De potentie van deze doorbraak is groot. Corporaties willen graag hun gebouwen verduurzamen, maar lopen aan tegen de investering en het exploitatierisico. Huurders willen juist meeprofiteren van de groei van zonne-energie in Nederland, maar zijn afhankelijk van hun verhuurder. Voor beide partijen was het frustrerend. Pieksma: “Veel van onze huurders willen graag zonnepanelen. En dat kan nu, mede dankzij deze samenwerking’.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?