RSS

Nederlandse biologische eieren zijn echt biologisch

do, mrt 28, 2013

Gezondheid en Voeding

Met Pasen in aantocht zijn er extra controles uitgevoerd op Nederlandse biologische eieren, en alle onderzochte eieren zijn daadwerkelijk biologisch.

In de steekproef zijn eieren getest van alle eierpakstations, die onder andere biologische eieren leveren aan alle grote supermarktketens in Nederland. Via een steekproef met monstername van biologische eieren werd achterhaald of de eieren voldoen aan de biologische eisen.

In opdracht van Skal Biocontrole heeft het Rikilt, onderdeel van Wageningen UR, de eieren onderzocht. De eieren zijn afkomstig uit 50 verschillende doosjes, gehaald bij verschillende supermarkten en eierpakststions in Nederland. Alle onderzochte eieren zijn ook echt biologisch.

Bij een zeer beperkt aantal eieren is een marginaal afwijkend profiel geconstateerd. Dit is terug te herleiden naar één voederleverancier. Skal Biocontrole onderzoekt bij de voederleverancier waardoor deze afwijking wordt veroorzaakt, en ziet erop toe dat dit zo nodig hersteld wordt.

De consument moet erop kunnen vertrouwen dat een biologisch ei ook écht biologisch is. Stichting Skal houdt hier toezicht op door inspectie, certificatie en indien nodig sancties zoals decertificering, en beoordeelt jaarlijks of de door haar gecertificeerde pluimveehouders voldoen aan de biologische wetgeving. De extra controles vormen hier een aanvulling op.

In Nederland is Skal door de overheid aangewezen als onafhankelijke controle- en certificeringsorganisatie voor de hele biologische sector. Het is de missie van deze stichting om op doelmatige en efficiënte wijze toezicht te houden op de naleving van de biologische regelgeving en daarmee bij te dragen aan de betrouwbaarheid van de biologische sector.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?