RSS

19-jarige Nederlandse student ontwerpt systeem dat 7.250.000 ton plastic uit de oceanen kan opruimen

De Delftse luchtvaart- en ruimtevaarttechniekstudent Boyan Slat (19) heeft een concept ontwikkeld waarmee de 7.250.000 ton plastic afval in de wereldoceanen opgeruimd kan worden.

Update: Boyan is inmiddels met een groep studenten, ingenieurs, oceanografen en experts uit de industrie een crowdfunding campagne gestart voor een onderzoek naar de haalbaarheid en levensvatbaarheid van dit project.

Het concept bestaat uit een verankerd netwerk van drijvende armen en verzamelplatforms die uitgezet kunnen worden over de hele wereld. In plaats van door de oceaan te bewegen maakt het systeem gebruik van de oppervlaktestromingen om het plastic via de drijvende armen, die werken als een enorme trechter,  naar verzamelplatforms te laten drijven. In de verzamelstations wordt het plastic gescheiden van plankton, gefilterd en opgeslagen om vervolgens te worden gerecycled.

boyan-slat-oceaan-opruimen2

Boyan Slat startte op de Universiteit een project dat de grootte en de hoeveelheid van plastic deeltjes op de drijvende vuilnisbelten in de oceaan analyseerde. Zijn afstudeerscriptie won verschillende prijzen, waaronder Beste Technisch Ontwerp 2012 aan de TU Delft.

boyan-slat-oceaan-opruimen3

Boyan bleef zijn concept verder ontwikkelen en richtte vervolgens The Ocean Cleanup Foundation op, een non-profit organisatie die verantwoordelijk zal zijn voor de ontwikkeling van zijn voorgestelde technologieën. Zijn geniale oplossing zal door het opruimen van de oceanen een zegen zijn voor het milieu, jaarlijks honderdduizenden zeedieren kunnen redden, en milieuverontreinigende stoffen, waaronder PCB en DDT, die een gevaar vormen voor de voedselketen, drastisch kunnen verminderen.

boyan-slat-oceaan-opruimen4

Het opruimen van de oceanen zal minimaal 5 jaar duren, en het proces zal de mensen bewuster maken van de drijvende plastic vuilnisbelten. “Omdat het afval verspreid is over miljoenen vierkante kilometers is het immense probleem niet goed zichtbaar voor de mensen. Echter, door deze systemen te plaatsen zal de plastic soep zich ophopen langs de armen en worden de drijvende vuilnisbelten in de oceanen goed zichtbaar”, aldus Boyan Slat. Wel stelt hij als kanttekening dat een schoonmaakoperatie slechts het halve werk is, en het gepaard zal moeten gaan met ‘ingrijpende preventiemaatregelen op het gebied van plasticvervuiling om succesvol te zijn.”

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reacties

 1. Judith Sanders:

  Wat een inspiratie deze Boyan Slat en wat een geweldig uitgewerkt idee. Nu hopen dat dit wereldwijd ook echt opgepakt gaat worden!!!

 2. Gert-Jan:

  Geweldig initiatief dit. Ook zijn kanttekening dat er aan preventie gedaan moet worden deel ik helemaal. We stellen een hoop eisen aan voedselveiligheid etc, maar de verpakking daar hoor je niemand over.
  Blijf dat vreemd vinden. Ook al is het een geld issue, dan nog wil ik als consument daarin een keuze kunnen maken. Als ik de keuze heb tussen mileu vriendelijke verpakking wat enkele procenten duurder is en niet milieu vriendelijk dan kies ik voor de milieu vriendelijke variant. Helaas wordt deze keuze mij in de meeste gevallen onthouden.

  Denhaag wordt wakker! Doe iets aan de plastic soep.

 3. Gert-Jan:

  Aanvullend op dit bericht geeft Boyan aan:

  This concept is so efficient, that we estimate that by selling the plastic retrieved from the 5 gyres, we would make in fact more money than the plan would cost to execute. In other words; it’s profitable.

  kortom het levert ook nog geld op!

 4. Bas:

  Hij verteld een hoop, alleen heb ik vrij weinig gehoord over precieze werking en de details van dit concept:

  1. Hoe wordt het afval in het voertuig precies gescheiden?
  2. Hoe krijg je het afval van het water in de boot en vervolgens in de container?
  3. Je ziet dat de prototype al snel kapot ging, wat voor oplossingen heeft hij hier voor bedacht?

  Hij zal hier ongetwijfeld over nagedacht hebben. Houdt hij deze punten bewust achter om zijn concept te beschermen voor het publiek? Want dit gaat toch allemaal om het milieu en niet om geld?

  Daarnaast ziet het er veelbelovend uit!

 5. Merijn:

  Hoe gaaf zou het zijn, als het gevonden plastic wordt omgesmolten om nog langere armen te maken… idee? 😛 haha

 6. alber tdiderot de la pierre:

  ik vind dat ik álle producten in eigen verpakking moet mee kunnen nemen. waarom koekjes in een verpakking? waarom niet in los verkrijgbare zakjes per stuk kopen? waarom moet alles zo groots? waarom geen glazen flessen, maar plastic? dan maar zwaarder dragen. waarom geen blikken flessen?

 7. Sophie Aerts:

  Dit geeft me weer hoop.
  Nochtans zijn er ook andere oplossingen: ons plastiek-verbruik verminderen. Ik vind het vreselijk als ik zie dat in de colruyt alles per twee of meer wordt verpakt. Dat is nergens voor nodig (maar ik geef toe: ook ik zondig wel eens)
  Mensen begrijpen niet wat voor gevolgen dit alles heeft voor ons milieu en ons leven!
  Ik ben fan!

 8. Katrien Vandevelde:

  Hopelijk is het project inderdaad winstgevend, want zo niet, vraag ik me af wie zich kandidaat gaat stellen om de realisatie van dit geniale idee te bekostigen?

 9. nicky devriese:

  Cradle-to-Cradle moet meer ondersteund worden door regeringen en multinationals.

 10. Het is ikke:

  Bas wat een flauwe opmerking. Waarom zou deze jongen geen geld hieraan mogen verdienen? Al is het zijn plan om hiermee miljardair te worden,dan is dat zijn goed recht!!!
  Ik ben blij dat hij niet zo dom is en alles openbaar maakt zodat anderen er met zijn idee vandoor gaan om vervolgens zelf rijk te worden.

 11. Ray:

  Tof! Hoop dat het van de grond komt. Zou mooi zijn als Nederland dit zou financieren, goed voor de naam en publiciteit als ‘waterland’.

  Zo niet, dan zijn er vast genoeg mensen doe mee willen doen om het project te crowdsourcen.

 12. Michael:

  -,-
  en waar gaat dat plastiek dan naartoe als het uit de zee is?

 13. Christel van Asten:

  wat geweldig!!!!!!!! Ik ben 9 jaar en ik wil dit probleem al een tijd oplossen. vorig jaar, heb ik met de klas toneelstukjes gemaakt en opgevoerd tijnens een klassenpresentatie. Zo kon iedereen zien dat dit een groot probleem was. Ik ben wnf-ranger en dus lid van het wnf (Wereld Natuur Fonds). Ik ben met het wnf aan het mailen of het een volgende rangeracie kan worden en opeens zag ik dit! Nogmaals, geweldig!!!!!!!!!!!!!!! Ik word helemaal warm vanbinnen!!!!!!!!! Ik ga het wnf vragen je te steunen!!!! Ik ga dit aan zoveel mogenlijk mensen doorsturen!!!!!!!!!!! Ik hoop dat je dit doorzet!!!!!!!!!!! Al mijn enthousiame en steun, Christel.

 14. Francies:

  Het idee is nog niet uitgewerkt, dit zijn conceptuele voorstellen. Ik ben benieuwd of het wel zal werken…

 15. Peter Rikken:

  Wil de plasticindustrie écht indruk maken dan pakken ze dit op. Ze moeten hun verantwoordelijkheid tonen. Ze kunnen het in ieder geval makkelijk betalen.

 16. Roel Hoving:

  Waar kan ik geld storten om te helpen dit te realiseren? BTW, er moet nog heel wat veranderen in het denken: nog voor ik het bericht lees is het eerste dat ik zie een advertentie voor (plastic?) wegwerp champagne flutes. Dat moet beter kunnen beste redactie.

 17. ir npeters:

  top eindelijk als nu iedereen eens wakker werd
  dit plastick daar halen we met winst de grondstoffen uit zodat voor eens en atijd RECYCLING geen VERBRANDING heet alle grondstoffen uit zee of land kan terug met een investeering die in 2 jaar terug is verdiend wat betekend dat we met elkaar uit de problemen zijn ons procces is getest in TU Wageningen WUR ook nog eens energie vele malen meer
  website
  http://www.ippbv.eu 3R eqiucycling

 18. Pedro:

  Geweldig idee…!! Richard Branson lijkt met een geweldige investeerder voor zo’n mooi project. Super hoe de nieuwe generatie bezig is om de rotzooi van vorige generaties eindelijks eens op te ruimen.

 19. rickytanudibrata:

  Excellent idea.
  It is a joy to the crying mother earth. Wishing this to be implemented.

 20. Guido Seijner:

  Let’s get it on!!

 21. jeroen:

  kom op grote winstmachines van de planeet het logo van apple of microsoft of het dak en bouwen die machines. Of de sjeiks vande wereld dit is toch veel beter voor je imago dan een Engelse voetbalclub te sponsoren.

 22. Leon Buijs:

  Tijd voor een crowdfunding Kickstarter project? Doneer €25 en je naam komt op zo’n filtersloep. 🙂

 23. Ruben:

  ruim de helft van al het plastic in de oceanen is oud, en kan niet eens gerecycled worden. echter alleen vernietigd..

  neemt niet weg dat het goed is voor het mileu(oceanen)

 24. Hans Kelderman:

  Wat Ruben zegt is maar ten dele waar, de verzamelde kunststof kan wel degelijk als brandstof dienen. De kunststof is inderdaad gecontamineerd, maar vertegenwoordigt nog steeds een calorische waarde.
  Wel ben je jaren bezig om de zeeën schoon te krijgen.
  Een natuurlijk voorbeeld is op Curaçao, waar de kunststof en hout zich verzamelen in een aparte baai.
  Het gaat hier echter alleen om de kunststof die blijft drijven of zweven, de versterkte glasvezelversterkte kunststoffen zinken, en zijn niet meer te traceren, dit omdat de kunststof zwaarder is als water.
  Dat zou wel eens een veelvoud van de 7 miljoen ton kunnen zijn.

 25. Sjors:

  Vermeld meteen de link naar het crowdfunding project er prominent bij…
  http://www.indiegogo.com/projects/the-ocean-cleanup-feasibility-study

 26. Karl:

  Prima idee,
  Waarom voor de financiering geen aandelen uitbrengen die na de realisatie van het het idee en bij winstgevendheid van het geheel dividend gaat uitkeren.
  Op die manier moeten er voldoende kleine tot grote financiers te vinden zijn, die uiteindelijk worden beloond.

 27. Luc:

  Op het continent geldt: de vervuiler betaalt. Maar op de ‘vrije zee’ die sinds Hugo de Groot van iedereen is, ineens niet meer… Zolang de zee vrij is, kan ze als goedkope afvalverwerkingsinstallatie worden gebruikt en is het aan staten zelf om wat aan de vervuiling te doen. Wie echter wel eens een derdewereldland van dichtbij heeft bekeken, weet dat de prioriteiten daar anders liggen dan in het ‘beschaafde’ Westen (met uitsluiting van de meeste landen en gebieden beneden de 45ste breedtegraad). We kunnen met de ESA mensen in de ruimte krijgen en grote militaire missies financieren. Misschien wordt het toch eens tijd voor een supranationale, door de VN geheven accijns op plastic, dan is het financieringsprobleem voor dit project in elk geval zo uit de wereld.

 28. jon bakker:

  Klinkt veelbelovend.
  Lijkt me een behoorlijke stap in de goede richting.
  Heb er zelf ook meermalen over nagedacht.
  Niets doen is uitgesloten.
  Daar is de wereld die wij slechts te leen hebben te mooi voor .
  Die schoon achtergelaten dient te worden voor een volgende generatie.

 29. Frank Das:

  Zag net toevallig vanmorgen dit filmpje wat aangeeft hoever de oceaan al vervuild is met plastics:

  http://www.midwayfilm.com/

  Ook onze Noordzee is zo’n vuilnisvat en elke vogel bevat veel resten plastic.

  Overigens heb ik een aantal jaren geleden ook al een identiek concept beoordeeld voor subsidie, waarbij dacht ik Akzo als deelnemer meedeed om te kijken of het plastic commercieel winbaar is/was.

 30. joep:

  Waar kan ik investeren, NU DOEN!

 31. Karla:

  grandioos idee. Snel toepassen rondom the islands of Thailand daar begint het tourisme en de vissersboten ook sporen van slordig omgaan met de natuur te vertonen. Goed voor de duikers.

 32. Lex:

  Geweldig idee !!!
  Snel mee beginnen!

 33. Jerinomos:

  Hoe zit het met schepen, kunnen die het systeem niet kapot varen?

 34. dobberpapa:

  Wat een zeer mooi plan, indrukwekkend!
  Hopend dat het met succes rondkomt..
  Dat rondkomen qua geld is wel een apart verhaal: waarom moet ‘milieuvriendelijk’ duurder zijn dan plastic? Ontbreken er in de rekenmodellen terzake soms belangrijke (lange termijn-)factoren dien zodat ’t beeld vertekend is? Het preventievraagstuk is nl veel lichter wanneer ‘milieuvriendelijk’ goedkoper is dan plastic.
  Het komt me voor dat terzake een goede #integriteit -sbewaking vereist is voor de spilmotivatie (onderstrepen van het doel als prioriteit 1): investeerders die winst voorop hebben zitten, kunnen het doel *schone oceanen* secundair maken aan hun doel. En daar moeten we dan achteraf dubbel voor betalen: nee dus dat moet je echt voorkomen/zekerstellen. Een schone oceaan beloont je met gezonde vis en andere opbpuwende zaken die niet in geld zijn uit te drukken.
  Dus rekenmodellen 100% afstellen en feedback zekeren voor bewaking processen.

 35. Alice Loos:

  Ongelooflijk, het is zeker een aanwinst , zodat we schonere baaien en zeeen kunnen hebben.
  proficiat, Alice Loos Curacao

 36. martens chris:

  Eindelijk eens iemand die ideeën ontwikkeld voor dit groot probleem,

 37. Myriam:

  Dit is een prachtig plan en ik ben zeker dat investeerders hierop ingaan binnen KORT! Well done…Boyan Slat

 38. Henk Daalder Duurzame Brabanders:

  Ze zijn te volgen op hun facebook pagina
  https://www.facebook.com/TheOceanCleanup

 39. Marcel Douma:

  Als je lekker lokaal bij je plaatselijke bio boerderij/tuinderij je producten koopt,kunnen de verpakkingsmiddelen bijna halveren.
  Soms moeten groenten echt in plastic om de houdbaarheid te garanderen(voedsel veiligheid).
  Bij onze kwekerij/ Tuinderij/Boerderij kun je altijd je plastic/papier weer inleveren.
  Het wordt hergebruikt of gerecycled.
  Van je bioboer moet je het hebben.
  Groeten van Kwekerij De Keukentuin Zuidbroek

 40. Guido M.:

  za 18 januari 2014-01-18
  Een uitstekend idee is dat.
  Hopelijk wordt dit ondertussen verder ontwikkeld. Onder andere zal een systeem moeten worden gevonden dat een enorm verankerd netwerk van drijvende armen kan beveiligen tegen stormen en scheepvaart en dat l.b.n.l. voldoende bescherming biedt aan zeezoogdieren.
  Wie weet is het niet combineerbaar met golfslagenergie ?
  Veel succes!

 41. Riekje Hoogwerf:

  Fantastisch!!! En nu nog de bewustwording van de mensen…

 42. Elske Goris:

  DOEN DOEN DOEN !!!

 43. eric:

  Ja leuk man, en dan moeten we zeker alle handels routes plat leggen, wat denkte gij zelf…

 44. Femke:

  Ik vraag me af hoe goed dit is voor planten/vissen/dieren etc. Die machine zal daar wel een scheiding tussen moeten kunnen maken…?

 45. gert:

  Goed idee, maar het grootste deel van de plastics ligt op de bodem van de zee in de diepste plaatsen. Geen idee hoe hij dit kan opruimen met zijn toestel. Op zijn prenten zijn de golfjes nogal klein, in open zee zijn deze wel een stuk hoger (meestal). Een goed idee maar niet doeltrefend genoeg.
  De drijvende stukjes spoelen vroeg of laat wel ergens aan, ruim ze daar dan op.

 46. Tiny Debie:

  In een woord geweldig, al zou het niet volmaakt zijn, voornaamste is dat erover wordt nagedacht. Veel succes

 47. masterton:

  Bas ben jij jaloers?, gaat niet om geld verdienen man, gaat om de wereld redden, en dan met name de dieren !

 48. masterton:

  Onzin Gert, al het plastic drijft op het water, Maxima zou gezegd hebben: hij was een beetje dom !

 49. Fenna:

  Onbegrijpelijk dat dit niet gesubsidieerd wordt door de overheden. Dit is wat we nodig hebben om die oceanen wat schoner te krijgen!

 50. Alex maduro:

  De oceanen worden vervuild en dat afval wordt voor 90 procent aangevoerd door de rivieren,mensen in de binnen landen kiepen alles in de rivieren want dan is het weg. Lijkt mij een beter idee om het afval op te vangen waar de rivieren overgaan in de oceaan en het zich nog niet verspreid over een immens gebied. Dit afval wordt lokaal opgevangen en kan je de lokale bevolking ook bewust maken om het niet meer in rivier te gooien,de afvalbergen die je lokaal laat zien zal ze overhalen om hun afval niet meer in rivier te gooien. Ben zelf een wereldreiziger en heb met eigen ogen gezien wat er zonder schaamte in de rivieren wordt gekiept,speciaal in Azië Afrika en zuid Amerika . Controleer de uitgang van de rivieren waar ze op de oceaan uitkomen en vervuiling van oceaan zal stuk verminderen en de vervuilende landen zullen bewust van het probleem worden en dat is wat nodig is.

 51. Mien Vernooij:

  Jonge mensen ga zo door. Mijn generatie, ik ben 80, heeft er ’n zootje van gemaakt,
  jullie gaan het beter doen heel veel sterkte. Mien Vernooij.

 52. Timmermans:

  Ook al zou het project niet winstgevend zijn dan nog denk ik dat het een verantwoording van de overheden is om bij te dragen aan zulk een project.
  Een schone oceaan is ons natuurlijk ook wat waard.

 53. Andre Maneschijn:

  Dus u denkt met zijn allen dat nano plastic met netten uit de oceaan gevist kan worden? Zelfs de vissen drijgen vol te geraken met nanp deeltjes en hoe je dat met een net uit de oceaan wilt vissen is mij een raadsel. Of wordt u door de klimaatlobby weer op grote schaal bedondert? Mensen gebruik je verstand, en laat je niet misbruiken door die klimaat lobby ze zijn op uw centjes uit voor de rest niet. Nano deeltjes kun je alleen verwijderen met omgekeerde osmose en niet met netten.

 54. Ivan:

  Begin bij de supermarkten. Waarom zit mijn komkommer is krimpfolie? Waarom 5 plakken kaas in 2 plastic omhulsels? Bij de doe het zelf zaken bestaat naar schatting 10 tot 20% van alle producten uit plastic verpakking.
  We zijn het normaal gaan vinden dat 10 schroefjes, 10 moertjes en 1p bij horende ringetjes in drie plastic verpakkingen zitten om aan de kassa te horen dat uit oogpunt va het millieu geen plastic zak meegegeven mag worden.

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?