RSS

Zonne-energietuin met 40 zonnepanelen

do, mrt 14, 2013

Wetenschap en Natuur

Ze wonen in een prachtige rietgedekte boerderij in het oosten des lands. Veel tijd en moeite is gestoken in de restauratie ervan.  Zonnepanelen op een dergelijk pand is esthetisch niet gemakkelijk te verdedigen. Om van de benodigde vergunning maar te zwijgen. Toch wilden de bewoners brandschone, zelf geproduceerde stroom. Al was het maar om hun zeer gepeperde stroomrekening te minimaliseren.

Indak systeem
In een dergelijke situatie is een ‘indak’ systeem soms een mogelijkheid. De panelen, vaak uit het duurdere ‘design-segment’ worden ‘verzonken’ in het dak geplaatst. Dus in plaats van het riet. Erop is geen optie; vochtophoping zou het riet snel aantasten. Nadelen van een indak-systeem zijn de hoge kostprijs, de vergunningskwestie, en uiteindelijk toch ook de ‘look’.

Grondgebonden systeem
De bewoners beschikten gelukkig ook over een flink erf waarvan een deel geheel ongebruikt grasveld. En tenzij grasmaaien een grote hobby is doet zich in een dergelijke situatie een mooie kans voor. Een grondgebonden systeem.  In het Duits, mooi taal, ook wel freiflach-anlage genoemd. Laten we het, onze naam waardig, een stroomplantage noemen. In Duitsland, Spanje en Italië liggen onafzienbare plantages van zonnepanelen, vaak gefinancierd door grote investeerders. Waarom niet op kleine schaal en keurig ingepast in een uit de kluiten gewassen achtertuin?

stroomplantage2

40 zonnepanelen op kunststof ballast bakken
Onze ingenieurs togen aan het werk en kwamen, conform de wens van circa 10.000 kWh per jaar, uit op een systeem met 40 zonnepanelen, in optimale hoek geplaatst op verzwaarde kunststof bakken. De bakken geplaatst op afgevlakte grond, bedekt met worteldoek en afgewerkt met grind. Het geheel is omzoomd met een verlaagd ‘stoeprandje’, zodat de eigenaar het gras rondom gemakkelijk met maaimachine kan blijven maaien. Idee van de bewoner zelf overigens.

Compleet PV-systeem binnen 3 werkdagen
In samenwerking met een lokale hovenier, die het subtiele grondwerk voor zijn rekening nam, togen onze installateurs aan het werk om drie dagen later een kompleet ‘turn-key’ PV-systeem te kunnen overdragen aan de bewoners.

Gebruikte systeem elementen:

 • 40 stuks Trina Solar TSM-260PC05A zonne-panelen, vermogen 260 Wp elk
 • 40 stuks Renusol  kunststof draagconstructiebakken, verzwaard met grind
 • Omvormer Power One PVI 10.0 OUTD-S, geplaatst in roestvrij stalen open kast

Vermogen en opbrengst

Het totale geïnstalleerde vermogen is 40 x 260 = 10.400 Wp

Bij een gemiddeld zonnejaar (factor 880) levert dit systeem 9.152 kWh per jaar op.

Dit is ongeveer gelijk aan het gebruik van bewoners (met kantoor aan huis). Hun stroomrekening wordt daarmee terug gebracht naar vrijwel nul.  En de CO2 uitstoot idem dito. Wel moeten vastrecht/netwerkkosten betaald blijven worden. Alleszins redelijk omdat gewoon gebruik wordt gemaakt van de aanwezige netfaciliteiten. Het gaat in dit geval om een bedrag van minder dan 200 Euro/jaar.

eindresB

Monitoring op eigen laptop

Later werd een Solarlog monitoringsysteem toegevoegd. Hiermee kan de werkelijke productie constant en op elke net gekoppelde computer worden gevolgd en bijgehouden. Data worden gebruiksvriendelijk weergegeven in productie per uur, dag, maand of jaar. De werkelijke productie wordt tevens vergeleken met de te verwachten (theoretische) productie. Eventuele onregelmatigheden of calamiteiten worden zo eenvoudig worden gesignaleerd en zo nodig verholpen.

Al met al een fraaie stroomplantage waar wij als bedrijf en naamverlener trots op zijn.

De bewoners eveneens. Ze hebben hun brandschone stroom, en besparen jaarlijks zo’n 1800 Euro op hun energierekening…

Twee noties:

 • Ook voor bodem gebonden PV-installaties is een vergunning soms vereist. Het is belangrijk dit van te voren met uw eigen gemeente te bespreken.
 • Schaduw kan een spelbreker zijn. In dit concrete geval werpt een boom van de buren schaduw op het systeem gedurende enkele uren van de dag. Dat heeft uiteraard invloed op de werkelijke stroomproductie. In goed overleg met de buren wordt de boom in kwestie, een esdoorn,  gekortwiekt (en kort gehouden).

Zonne-energie vanzelf sprekend maken, dat is wat we doen!

Theo Jans | De Stroomplantage | www.destroomplantage.nl

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reacties

 1. Anand:

  Echt super! Dat zouden meer mensen moeten doen. Er is ruimte genoeg voor in veel landelijke gebieden. Gezien de opmerking ‘en besparen jaarlijks zo’n 1800 Euro op hun energierekening…’ ben ik erg nieuwsgierig naar de berekening hiervan i.c.m. het investeringsplaatje en return on investment. Kunnen jullie daar wat over vertellen?

 2. Jacqueline:

  Heren,

  Prachtige installatie kan niet anders zeggen.
  Het valt mij echter op dat er een enorme schaduwval is, terwijl het een mooie dag is. Tenzij de mensen hebben aangedrongen, zou een zelf erkende installateur dit zijn klanten moeten afraden. Misschien vergis ik me omdat hij ook een redelijke lagere factor “880” heeft gebruikt, ik ben zeer nieuwsgierig of dit ook gehaald wordt.

 3. Peter J. Segaar / Polder PV:

  Mbt “vastrechten / netwerkkosten”:

  “Het gaat in dit geval om een bedrag van minder dan 200 Euro/jaar.”

  Vreemd bedrag is dat.
  Op mijn simpele microscopische kleinverbruik aansluitingkje betaal ik aan Liander keihard EUR 257,23 per jaar incl. BTW op basis van huidige tarieven. (4 posten inclusief “meetdienst”)

  Bovendien betaal je vastrecht leverancier, ongeacht of je nog stroom afneemt of zelfs over hebt. Bij Vattenfall grijs variabel (equivalent bij mij aan Greenchoice tarief) is dat nog eens EUR 29,87/jaar incl. BTW d’r bovenop.

  Zit je dus al op EUR 287,10 incl. BTW per jaar op basis van kosten netbeheer en “vastrecht leverancier” waar je niet onderuit kunt komen. Die posten betaal je altijd. Kan licht verschillen per netbeheerder/leverancier combinatie, maar beslist niet 90 Euro, dat is onzin.

  Wel krijg je de hier niet vermelde vaste teruggavepost EB van Ministerie van Financiën standaard terug, ongeacht wat je uitvreet achter je aansluiting.

  Dat is een riante post van EUR 385,53 incl. BTW op jaarbasis, onveranderd sinds 1 januari 2009 (terwijl het absurde capaciteitstarief elektra aanzienlijk is verhoogd…).

  Als je die teruggave post zou wegstrepen tegen de vier netbeheer posten plus “vastrecht leverancier”, zou je op jaarbasis van het geheel 287,10 – 385,53 = EUR 98,43 “over” houden. Met je volledig weg-gesaldeerde stroomhoeveelheid (“geen pure kWh kosten”) ben je dan op stroomgebied in zo’n geval dus “negatief” (je ontvangt geld i.p.v. dat je het uitgeeft).

  In ieder geval klopt er iets niet aan die bewering “minder dan 200 Euro/jaar”…

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?