RSS

Herstel Nederlandse export zet door

do, mrt 14, 2013

Economie en Ondernemen

De handel van Nederland met het buitenland heeft in januari een overschot opgeleverd van 4 miljard euro. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

In januari 2012 bedroeg het Nederlandse handelsoverschot nog 3,6 miljard euro. De waarde van de export steeg in de eerste maand van dit jaar op jaarbasis met bijna 6 procent tot 36,3 miljard euro. De waarde van de import ging met ruim 5 procent omhoog tot 32,4 miljard euro.

Volgens het CBS groeide de handel met EU-landen sterker in waarde dan de handel met landen buiten de EU.

Volgens minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking vergroot het stijgende handelsoverschot de hoop op herstel. ,,De groei van de export laat zien dat de weg uit de crisis via het buitenland loopt. Buitenlandse handel schept binnenlandse banen.

Uit de cijfers blijkt dat we sterk blijven profiteren van onze rol als gateway naar Europa. Daar blijven we in investeren. Toch liggen de groeikansen de komende tijd ook vooral in nieuwe markten, bijvoorbeeld in Afrika. Daar worden de kaarten nu geschud en die boot mogen we niet missen.” (AFN)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?