RSS

Fairphone ontwikkelt eerlijke en milieuvriendelijke smartphone

Het Nederlandse bedrijf Fairphone werkt aan een gsm die gebruik maakt van conflictvrije mineralen, geproduceerd is onder goede arbeidsomstandigheden en volledig recycleerbaar is. Stuk voor stuk zaken die momenteel van de doorsnee smartphone niet gezegd kunnen worden.

Consumenten worden er zich er steeds meer van bewust dat hun high-tech gadgets enkele vuile verhalen hangen. Uit China horen we over de helse werkomstandigheden in assemblagefabrieken waar voornamelijk de iPhone’s en iPads gemaakt worden. Uit Congo komen dan weer onrustwekkende berichten over de mijnen die de materialen voor de gsm’s leveren. De mijnbouw vormt er een van de motoren voor het aanhoudende geweld in de streek, er is sprake van kinderarbeid, en arbeiders worden uitgebuit. Tot slot vormen afgedankte toestellen een bron van e-waste, elektronisch afval, met milieuvervuiling tot gevolg.

Fairphone wil daarom een telefoon ontwikkelen die misschien niet de snelste of krachtigste is, maar wel “eerlijk” is. Het bedrijf koopt mineralen aan via organisaties zoals het Conflict Free Tin Initiative en Solutions For Hope. Het kiest ook fabrieken in China die gecertificeerd zijn door Labor Voices, en het werkt samen met recyclage-organisaties zoals Closing The Loop.

Cyclische economie
Het resultaat moet een smartphone zijn die past in een cyclisch economisch model, waarbij het toestel na gebruik uiteen gehaald kan worden en de materialen grotendeels opnieuw gebruikt kunnen worden. Dat is beter voor het milieu, klinkt het, en zo zijn er ook minder ruwe materialen nodig uit de tin-, koper- en cobaltmijnen. In tegenstelling tot veel van de huidige modellen zal het toestel bovendien voorzien zijn van standaard schroeven, zodat de gebruiker zelf onderdelen kan vervangen of toevoegen indien nodig.

De consument daar in het gebruik weinig van merken: de Fairphone zal gebruik maken van Android, een vertrouwd besturingssysteem dat ook op veel andere smartphones te vinden is. De makers vermoeden dat de grafische capaciteit het enige echte verschil kan vormen met gelijkaardige smartphones, waardoor de Fairphone niet geschikt is voor geavanceerde 3D-games.

De Fairphone moet zo’n 300 euro kosten en in de herfst van dit jaar beschikbaar zijn. In een eerste fase worden er 10.000 stuk geproduceerd. Op dit moment al zijn er meer dan 7.000 besteld door geïnteresseerde kopers via de website van de organisatie.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reacties

  1. Annemieke Bakker:

    Goede dag,

    Ik wil ook graag een fairphone aanschaffen, maar heb nu een telefoon nodig,en ik lees dat ze pas in de herfst leverbaar zijn, wat kan ik doen?
    Met vriendelijke groeten,
    A. Bakker

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?