RSS

Eerste zonneboom langs de N329 geplant

di, mrt 12, 2013

Wetenschap en Natuur

Maandag is officieel de eerste zonneboom aan de Weg van de Toekomst in Oss geplaatst. Uiteindelijk worden er acht van deze zonnebomen geplaatst. Het doel is om de N329 energieneutraal te maken door energie op te wekken met zonnepanelen. Een deel van die energie komt van de zonnebomen.

Op opvallende plekken langs de N329 realiseert Bouwcombinatie ProN329, een samenwerking tussen  Ballast Nedam en Van Gelder acht zonnebomen van zo’n twaalf meter hoog. Cirkelvormige bladen met een doorsnede van twee meter bevatten zonnecellen die energie leveren. De door bureau wUrck ontworpen zonnebomen wekken de stroom op voor de verkeerslichten, de openbare verlichting, en de pompen in de tunnels. In maart worden de eerste bomen geplaatst door IPM en BRS Building Systems.

Energie
Elke zonneboom levert ongeveer 3000 kWh per jaar. Dat is ongeveer het jaargebruik van één huishouden. De acht bomen leveren ongeveer 24.000 kWh op. Naast de zonnebomen komen er ook vijftig zonnebloemen met pv-panelen en 1500 m2 pv-panelen op daken van gebouwen. Al die panelen moeten er voor zorgen dat de N329 energieneutraal is in gebruik plus 100.000 Kwh extra. Ze moeten dus net zoveel energie opwekken als de weg aan elektriciteit nodig heeft. De inschatting is dat de weg per jaar 150.000 kWh verbruikt.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , ,

Reacties

  1. l:

    allemaal mooi en wel maar wie gaat straks de verhoging van de geleverde energie betalen van de gewone man wand zo verdienen de energie maatschappij minder en word het weer door gerekent aan de gewonnen man zo als gewoonlijk ze gaan nu al te keer om dat er te veel zonnepanelen zijn.

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?