RSS

Longartsen leggen tabakslobby bloot

Twee longartsen willen tabaksindustrie aanpakken door de machtige tabakslobby bloot te leggen. Op de website tabaknee.nl worden namen van onder meer lobbyisten en bestuurders genoemd die zich inzetten voor de sector.

“De tabaksindustrie is een legale maar buitengewoon onethische bedrijfstak die ten koste van de gezondheid van de burgers de zakken van haar aandeelhouders spekt”, stellen de initiatiefnemers op de site tabaknee.nl. “De lobby vindt veelal achter de schermen plaats en is erop gericht het tabaksontmoedigingsbeleid van de overheid zoveel mogelijk te frustreren.”

Op de site wordt minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) weggezet als ‘minister van Tabak’. Verder worden CDA-prominenten Hans Hillen en Elco Brinkman uitgebreid genoemd.

De website is een initiatief van de Stichting Rookpreventie Jeugd, waarin vooral artsen zitten. Longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk constateren dat eindeloos voorlichten niet helpt, zolang de tabakslobby achter de schermen actief blijft. ‘We willen laten zien wie de tabakslobbyisten zijn en dat zij zich schuldig gaan voelen’, zegt De Kanter. ‘We checken alles. Wat op de site staat, klopt.’

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?