RSS

Internationale Vrouwendag 2013

Wereldwijd wordt jaarlijks op 8 maart de Internationale Vrouwendag gevierd. Deze dag staat voor het gevoel van solidariteit en strijdbaarheid van vrouwen overal ter wereld. De viering vindt vaak plaats rond een specifiek thema op het gebied van vrouwenrechten.

De Verenigde Naties geven dit jaar als wereldwijd thema mee: “A promise is a promise: Time for action to end violence against women”. De vrouwendag blijkt nog steeds nodig te zijn om aandacht te vragen voor de achterstelling van vrouwen en meisjes en de schending van hun rechten.

Honderden evenementen, demonstraties, betogingen en festiviteiten vinden doorheen de maand maart plaats om de poltieke, economische en sociale strijd  van vrouwen te vieren. De Internationale Vrouwendag is ook voor officiële instituties als het Europees Parlement een dag om aandacht voor vrouwenrechten te vragen.

Het Informatiebureau van het Europees Parlement en de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie organiseren vanavond in samenwerking met de Rode Hoed en het magazine Lof een debat met als thema ‘het vrouwelijke antwoord op de crisis’.

Op tafel liggen vragen als: Hoe kunnen vrouwen bijdragen aan het bestrijden van de crisis?  Moeten we de oplossing van de crisis (deels) zoeken in de verbetering van de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt? Wat kan/moet Europa doen om de participatie van vrouwen op de arbeidsmarkt te verbeteren? Kunnen en willen die vrouwen eigenlijk wel? En wat willen mannen eigenlijk?

Onder andere Neelie Kroes (Europees Commissaris), Marije CornelissenWim van de Camp (beide lid Europees Parlement), Mijntje Lückerath (hoogleraar Corporate Governance aan de Nyenrode Business Universiteit ), Merel van Vroonhoven(directielid van de Nederlandse Spoorwegen (NS)en Topvrouw 2012) en Jeroen Smit (hoogleraar journalistiek en auteur van onder andere ‘De Prooi’) en Agnes Jongerius (voormalig FNV-voorzitter en geassocieerd (onderzoeker) aan het zwaartepunt Instituties van de Open Samenleving (IOS) van de UU) zullen van zich laten horen. Het debat staat onder leiding van Kirsten van den Hul (VN vrouwenvertegenwoordiger 2011).

Het WO=MEN Dutch Gender Platform en het Gender Meerpartijen Initiatief (MPI) organiseren vandaag een politiek debat in de Tweede Kamer. Het doel van de bijeenkomst is om te discussiëren over de positie van vrouwen in het internationale beleid van Nederland.

Tweede Kamerleden Ingrid de Caluwé (VVD), Sjoerd Sjoerdsma (D66) en Marit Maij (PvdA) zijn woordvoerder ontwikkelingssamenwerking voor hun partij en vormen samen het bestuur van het Gender MPI. Dit initiatief is gestart door 9 leden van de Tweede Kamer van evenveel partijen die zich inzetten voor gelijke kansen en rechten voor vrouwen wereldwijd. Kirsten van den Hul, voormalig vrouwenvertegenwoordiger naar de VN zal het debat voorzitten.

  • Datum & tijdstip: 8 maart om 11.00 tot 12.30 uur
  • Locatie: Tweede Kamer, Groen van Prinsteren zaal, Den Haag
  • Aanmelden is niet noodzakelijk, wel gewenst door een mail met je naam en organisatie te mailen naar info@wo-men.nl
  • Vergeet niet een legitimatiebewijs mee te nemen voor toegang tot de Tweede Kamer.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reacties

  1. Hadewijch Verhenne:

    Wereldwijd verdienen vrouwen 10 procent van het inkomen wereldwijd, bezitten 1 procent van alle bezittingen wereldwijd, en doen 65 procent van alle werk wereldwijd!
    Voeg daarbij dat 66 procent van alle analfabeten vrouw is, en 75 procent van alle vluchtelingen vrouw is, en je weet dat dat de strijd nog altijd niet gestreden is!

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?