RSS

Kabinet kan met duurzame energie 60.000 banen creëren

De kabinetsplannenen rond duurzame energie kunnen een stevige impuls geven aan de banengroei in de schone energietechnologiesector (‘cleantech’). Het streven van het kabinet om in 2020 16% van alle energie uit duurzame bronnen op te wekken, kan circa 60.000 banen opleveren. Deze groei staat gelijk aan een toegevoegde waarde van € 5 miljard.

Deze bevindingen zijn opgetekend in het eindrapport Banen en economische waarde van 16% duurzame energie in 2020 in Nederland (pdf) dat Ecorys opstelde in opdracht van het WNF. Om zijn plannen te realiseren zal het kabinet stevig aan de bak moeten: momenteel bedraagt het aandeel schone energie slechts 4% van de totale energieopwekking. Er liggen kansen: het groeipotentieel van de cleantech sector (de hele keten van onderzoek naar duurzame energie tot de maakindustrie voor windparken en installatiesector voor bijvoorbeeld zonnepanelen) is aanzienlijk.

In het Ecorys-rapport wordt gekeken naar de binnenlandse energiesector, maar ook naar de wereldwijde markt. Hierbij wordt uitgegaan van een werelwijde groei in de cleantech sector van 5-10% per jaar. Vooral bedrijven die zich richten op de export van schone energietechnologie profiteren van deze groei. (Bron: Ecorys)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?