RSS

Studenten vinden voetbal uit die elektriciteit genereert

Wetenschappers van de Harvard-universiteit hebben een voetbal ontwikkeld die de kinetische energie van het spel omzet in elektriciteit. Die kan ‘s nachts in ontwikkelingslanden gebruikt worden als verlichting.

Na een jaar werken met verschillende prototypes en pilootprogramma’s hebben de studenten een bal ontwikkeld die klaar is voor productie. Binnenin de Soccet bal zit een slingermechanisme dat de kinetische energie van het rollen, botsen en trappen omzet in elektrische stroom en die opslaat in een oplaadbare batterij.

soccet-2

Het hele mechanisme is beschermd in een erg duurzame mousse die bestand is tegen ruw terrein, en de bal kan dus niet leeglopen. De bal weegt amper 140 gram meer dan de officiële voorschriften voor voetballen van de FIFA.
Studeren

De batterij is een godsgeschenk in regio’s waar er geen betrouwbare stroomvoorziening is. Een halfuurtje voetballen levert al drie uur aan verlichting op, via een meegeleverde, zuinige ledlamp.

Zo vormt de bal een broodnodig alternatief voor gevaarlijke alternatieven zoals kerosinelampen in regio’s zonder betrouwbaar stroomnet. Verlichting is belangrijk, omdat ze leerlingen in ontwikkelingslanden de mogelijkheid geeft om ‘s avonds te studeren.

Het team produceert met hun Kickstarter startup Uncharted Play, een paar honderd ballen per week, maar is een nieuwe campagne gestart om geld op te halen en zo het productieproces een boost te geven.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reacties

  1. Tano:

    tja, ik vind het wel mooi dat zo iets dan bedacht wordt door een slim groepje studenten. Maar het lijkt me alleen maar onhandig om een bal volgepropt met verschillende elektronica naar dit soort landen te sturen. Ik zie het als een typerend voorbeeld van een westerse oplossing voor een probleem dat eigenlijk alleen opgelost kan worden door structureel de levenskwaliteit van deze mensen te verhogen, dmv goede infrastructuur en een proper beleid. Ze zeggen dan wel, regio’s zonder betrouwbaar stroomnet, maar men kijkt eigenlijk gewoon al veel te lang weg van deze landen en/of wordt er op de verkeerde manier naar oplossingen gezocht.

  2. Tano:

    Nog iets om toe te voegen, ik zei ”volgepropt met verschillende elektronica” maar dat is niet helemaal juist, het is een mechanisch systeem. Maar los van dit feit, sta ik nog geheel achter mijn punt in het voorgaande bericht omdat ik dit concept in zijn algehele uitvoering en resultaat niet als een oplossing beschouw voor dit probleem.

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?