RSS

Landen bijeen voor bescherming natuur

Vertegenwoordigers van 178 landen zijn zondag in Thailand bijeengekomen om te praten over biodiversiteit en de bescherming van plant- en diersoorten. Op de agenda van de conferentie staan onder andere 70 voorstellen voor het beperken of verbieden van handel in bepaalde dier- en plantensoorten.

De bijeenkomst in Bangkok is onder de vlag van Cites, de overeenkomst over internationale handel in bedreigde soorten wilde dieren en planten die in 1973 werd gesloten. De landen die het verdrag hebben ondertekend komen elke drie jaar bijeen. De Thaise premier Yingluck Shinawatra opende de conferentie zondag met de toezegging dat haar land de handel in ivoor aan banden gaat leggen. De aanpak van die handel, en ook het verhandelen van horens van neushoorns, staat hoog op de agenda dit jaar.

Natuurorganisaties vinden het hoog tijd voor sancties tegen met name Afrikaanse landen die de verboden jacht op olifanten en neushoorns verzuimen aan te pakken. ,,Hoe moeilijk kan dat zijn”, aldus een woordvoerdster van WNF.

Op de lijst ideeën die dit keer wordt besproken, staan onder andere twaalf voorstellen om voor bepaalde soorten de al sterk beperkte handel helemaal te verbieden. Zo stellen de Verenigde Staten voor om de handel in ijsbeervellen te verbieden. Andere landen willen dat de commerciële jacht op bepaalde haaiensoorten en de kap van soorten tropisch hardhout aan banden worden gelegd.

Bij elke Cites-conferentie is er een strijd tussen de belangen van de handel en de natuur. Zo sneuvelde in 2010 in Qatar bijvoorbeeld het voorstel om de handel in blauwvintonijn te verbieden. Dat is een bedreigde vissoort die vooral in Japan als delicatesse enthousiast wordt geconsumeerd. Voor deze editie zijn de verwachting hoog gespannen en worden doorbraken verwacht.

De conferentie in Bangkok duurt tot en met 14 maart.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?