RSS

Shell boort voorlopig niet in het Noordpoolgebied

vr, mrt 1, 2013

Wetenschap en Natuur

Shell heeft zijn plannen om naar olie te boren in het Noordpoolgebied voor dit jaar in de ijskast gezet. Dit besluit komt na een flinke reeks tegenslagen die het oliebedrijf te verduren kreeg. Volgens Greenpeace toont dit besluit aan dat Shell en andere oliemaatschappijen beslist niet zijn opgewassen tegen de extreme omstandigheden in het gebied rond de Noordpool.

‘Shell is zeven jaar verder, heeft meer dan $ 4,5 miljard geïnvesteerd in dit project en is na één jaar boren niet in staat gebleken te voldoen aan de minimale veiligheidseisen’, zegt Joris Thijssen, campagnedirecteur van Greenpeace. ‘Een goede reden voor het bedrijf en zijn investeerders om nu de conclusie te trekken dat dit bedrijf ook in 2014 niet zal slagen.’

Op oudejaarsavond strandde de Kulluk, een van de twee boorschepen van Shell, voor de kust van Alaska. Thijssen: ‘Extreme weersomstandigheden en materiaalpech zijn echter geen ongelukken. Ze horen bij het klimaat en de activiteiten van Shell in het Noordpoolgebied. Oliemaatschappijen zouden daarom veel beter in kunnen zetten op een schoon en veilig alternatief: zon- en windenergie.’

Greenpeace en andere milieuorganisaties hebben door middel van verschillende acties in het afgelopen jaar de schijnwerpers op Shell gezet. Mede dankzij deze acties en de handtekeningen van ruim 2,5 miljoen mensen wereldwijd zijn de activiteiten van Shell onder een vergrootglas komen te liggen. Thijssen: ‘Wij zullen niet rusten voordat Shell zijn boorplannen in dit unieke natuurgebied definitief laat varen.’

Jij kan ook meehelpen door de petitie te tekenen op www.stopshell.nl

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?