RSS

Economie staat er structureel goed voor

De Nederlandse economie staat er structureel goed voor, zegt topeconoom Lans Bovenberg. Met de juiste maatregelen kan de economie snel verder herstellen.

“De overheidsfinanciën zijn redelijk goed, de arbeidsparticipatie is heel hoog vergeleken met andere landen en de flexibiliteit van de arbeidsmarkt is behoorlijk verbeterd”, noemt Bovenberg de positieve punten.

Ook sparen mensen meer op dit moment. Zodra het wat beter gaat, zullen ze dat geld uitgeven. Volgens Bovenberg zorgt dat ervoor dat het erg snel beter kan gaan als de economie de weg weer wat naar boven vindt.

Om dat te bereiken moeten volgens de econoom wel twee belangrijke problemen worden aangepakt: de woningmarkt en het pensioenstelsel. Omdat het daar slecht mee gaat, is het consumentenvertrouwen laag en blijven de uitgaven beneden peil, wat de economie doet krimpen.

Volgens Bovenberg is de grootste zorg voor de bijna stilgevallen woningmarkt dat starters moeilijk aan een hypotheek kunnen komen. Dat komt weer door de beperkte financieringsmogelijkheden die banken momenteel hebben. De econoom denkt dat het erg helpt als het lukt om pensioenfondsen meer te interesseren om hypotheken te financieren.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reacties

 1. Doler:

  tja zet de massa aan het werk en alles gaat weer draaien en kunnen bepaalde lieden weer hun zakken verder vullen want ze zijn noit opgehouden hiermee
  het is heel simpel de boemen groeien niet tot in de hemel
  maar als de mens omhoog kijkt denkt hij dat alles winst is want ja een boom is al snel langer als een mens dus werken voor een huis wat je uiteindelijk zowat 2x betaald hebt
  mm ander probleem is dus dat mensen niet rekenen op langer termijn alleen maar de winst op korte termijn zien

 2. William:

  Super goed plan als de pensioenfondsen geld uit gaan geven aan hypotheken.

  Natuurlijk via een bank, dan zijn de pensioenfondsen meteen gekortwiekt als er weer een bank omvalt.

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?