RSS

Obama wil aantal kernwapens fors verminderen

ma, feb 11, 2013

Politiek en Samenleving

President Barack Obama wil het aantal kernwapens van de Verenigde Staten met ruim een derde verminderen. Obama zal het plan tijdens zijn jaarlijkse toespraak morgen toelichten, schrijft de krant The New York Times.

De VS hebben nu ongeveer 1700 nucleaire wapens tot hun beschikking, dat moet worden teruggebracht tot iets meer dan 1000, meldden bronnen binnen vanuit het Witte Huis.

Volgens Obama vormt het plan geen bedreiging voor de staatsveiligheid. Hij hoopt dat de Russische president Vladimir Poetin bereid is hetzelfde te doen. Volgens een verdrag uit 2009 moet het aantal kernwapens van zowel de VS als Rusland in 2018 zijn teruggebracht naar ongeveer 1550.

Het plan om te snijden in het kernwapenarsenaal is al twee jaar onderwerp van debat binnen het Witte Huis. Maar de plannen bleven onaangeroerd door de verkiezingen. De president wilde voorkomen dat het onderwerp door zijn rivaal Mitt Romney zou worden aangegrepen om campagne mee te voeren. Romney verklaarde eens dat Rusland Amerika’s ‘grootste geostrategische vijand’ is. Een opmerking die door Obama werd aangegrepen om Romney ervan te beschimpen dat hij de Koude Oorlog blijkbaar nog steeds niet achter zich heeft gelaten. (ANP)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?