RSS

Aantal zonnepanelen op Nederlandse daken stijgt sterk

ma, feb 11, 2013

Wetenschap en Natuur

Het aantal Nederlanders met zonnepanelen op het dak groeit sterk. Bijna 100.000 daken zijn nu voorzien van zonnepanelen, blijkt uit berekeningen van Natuur & Milieu.

Het aantal panelen is in 2012 verdubbeld en binnen 2 jaar verdrievoudigd. De verwachting is dat het aantal daken met zonnepanelen in 2013 nog verder stijgt tot 130.000. Nederlanders kiezen voor zonnepanelen omdat het goed voor het milieu én de portemonnee is,’ aldus Olof van der Gaag van Natuur & Milieu. Uit recent onderzoek van Natuur & Milieu blijkt dat stroom uit zonnepanelen minstens 17% goedkoper is dan stroom van de energieleverancier.

‘Mogelijk speelt de crisis een rol in de run op zonnepanelen. Nederlanders zoeken op creatieve wijze naar oplossingen om geld te besparen. Veel mensen vinden het daarnaast leuk om zelf energie op te wekken. Ze zijn trots als hun energiegebruik naar beneden gaat dankzij hun zelfopgewekte energie,’ aldus Van der Gaag. De ambitie van Natuur & Milieu is dat in 2020 1 miljoen daken zijn voorzien van zonnepanelen. Dit betekent dat er jaarlijks meer dan 100.000 zonnepanelen bij moeten komen.

De berekening van Natuur & Milieu op basis van cijfers van het CBS en AgentschapNL

JaarParticuliere huishoudens met zonnestroom
200920.000
201030.000
201145.000
201290.000
2013>130.000 

 

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reacties

 1. Maarten:

  Toch even vermelden dat er vele valkuilen zitten in een zonnepaneelaanschaf. Enkele tips:
  – Prijs per wattpiek (offerten) is niet het belangrijkste criterium. Een offerteberekening is een gemiddelde berekening. Andere technische criteria kunnen maken dat een opbrengstbelofte niet wordt behaald, of juist wordt overtroffen! Onderzoek toont aan dat een derde van de opbrengsten niet wordt behaald! Dat komt door de wildgroei op de markt en de mazen in het net van een offerteberekening. Daarom belangrijk om een ervaren installateur te vinden die zich op een verantwoorde en duurzame manier op de markt begeeft. Dat zijn meestal niet de installateurs die de grootste garanties en cadeaus geven!
  – installateur die niet enkel gokt op zonnepanelen en zich indekt met andere bedrijfstakken om een tegenslag in de PV-sector te kunnen overleven
  – Installateur werkt als geregistreerd aannemer elektriciteitswerken en dakwerken
  – installateur werkt in eigen beheer en niet in onderaanneming
  – Zonnepanelen uit europa of enkele oudere en gevestigde chinese fabrikanten om naar kwaliteit en service na verkoop geen grote risico’s te nemen.
  – ook meegenomen dat een zonnepaneelfabrikant andere activiteiten heeft buiten zonnepaneelproductie.
  – MONTAGEWIJZEN: hier wordt in Nederland ook veel risico genomen. Geen clickfitsystemen of andere systemen die achter panlatten worden gehaakt. Opletten met platdaksystemen: genoeg ballast? Stevige constructie?
  – Oppassen voor schaduw. Vele installateurs willen verkopen en letten hier niet op. Er is weinig kennis van schaduwinschatting. Hier speelt expertise van de installateur.
  – val niet voor de grote garanties en de zachte prijsjes. Vandaag stel je je voor de komende 10 jaar afhankelijk van de installatie om je niet opnieuw blauw te betalen aan elektriciteitskosten.
  – Een prijsverschil van offerten
  – monitoring: koop liever een eigen toestel dan de installateur te betalen voor monitoring.
  – Er worden geen cadeaus gegeven op de markt. Je betaalt voor alles. Installateurs kunnen zonnepanelen inkopen met dezelfde technische specificaties voor een fractie van de prijs van een gevestigde fabrikant. Met die hogere winstmarges kunnen extra cadeaus en mooie voorwaarden worden beloofd. Vraag is of dat wel de beste langetermijnstrategie is…

  Oppassen met samenaankopen en grootverkopers (lees historie van Solar Total alias Solar Living)! De besparing die u vandaag doet kan u zuur opbreken als de kwaliteit niet behoorlijk is. Zeker wanneer u weet dat de prijsverschillen tussen installateurs op 1 à 2 jaar zijn terugverdiend. En dat voor een levensduur van meer dan 20 jaar wanneer je niet op goedkope kwaliteit gokt…

 2. Peter Borgmann:

  Er moet wel voor een aardig bedrag eerst geïnvesteerd worden en terugverdient worden voordat je er profijt van de zonnepanelen hebt. Daar hoor ik niemand over?

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?