RSS

Vakantie goed voor je gezondheid

Op vakantie gaan is goed voor je gezondheid, zo blijkt uit nieuw onderzoek.  Verrassend is dat natuurlijk niet, maar het gaat toch verder dan we dachten. Een vakantie is goed tegen stress, verbetert je slaappatroon, verlaagt de bloeddruk, versterkt je relaties, doet je langer leven én kan zelfs een positief effect hebben op je libido.

Waarschijnlijk heb je op vakantie zelf al één of meerdere van deze positieve effecten ervaren, maar nu is er ook wetenschappelijk onderzoek als bewijs. Daarvoor zorgde een groep psychotherapeuten, die zich in hun studie focusten op 12 mensen met verschillende achtergrond en leeftijd, maar ze leidden stuk voor stuk een druk leven.

Drie koppels werden voor twee weken op vakantie gestuurd. Een eerste koppel bezocht Thailand, een tweede deed vrijwilligerswerk op een schip in het Amazoneregenwood van Peru en het laatste mocht uitrusten op een eiland in de Maldiven. De andere drie stelletjes bleven thuis en moesten gedurende deze periode blijven werken.

Hoewel de resultaten niet eenduidig waren, stelde psychotherapeute Christine Webber wel vast dat de vakantie zorgde voor een positiever humeur en een hoger energieniveau. De proefpersonen keerden ontspannen terug van hun reis en waren zich weer beter bewust van hun doelen in het leven.

Daarnaast waren er ook duidelijke fysieke veranderingen. Aan de hand van verschillende tests en controles stelden wetenschappers van ‘Nuffield Health’ vast dat de bloeddruk van de vakantiegangers gemiddeld 6 procent daalde. Hun slaapkwaliteit verbeterde dan weer met 17 procent, terwijl de weerstand tegen stress er met 29 procent op vooruitging.

Opvallend was ook dat je niet noodzakelijk op het strand hoeft te liggen om ontspannen terug te komen. “In het experiment bleek het koppel met de drukste reis – naar Thailand – op lange termijn de grootste vermindering van stress te hebben”, zegt Christine Webber.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?