RSS

Jaarlijks 5 miljoen euro extra voor biologisch landbouwonderzoek

De komende vier jaar is er jaarlijks 5 miljoen euro extra beschikbaar voor onderzoeksprojecten in de biologische sector. Henk van Gerven, Tweede Kamerlid van de SP, had een amendement ingediend voor het aanpassen van de landbouwbegroting.

Het geld is bedoeld voor onderzoeksvragen die uit de biologische sector zelf, bottom-up naar voren komen. Daarbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan de ontwikkeling van biologische dieren- en plantenrassen en natuurlijke additieven, maar ook aan het ontwikkelen van slimme machines voor het wieden van onkruid. De 5 miljoen per jaar waren door het ministerie van Economische Zaken al gelabeld voor “Kennisontwikkeling en innovatie” en zijn nu toegewezen aan de biologische sector.

“Ik heb dit bewust voor een periode van vier jaar ingediend, zodat er niet elk jaar discussie over hoeft te worden gevoerd”, reageert de heer Van Gerven. Hij geeft aan dat dit extra budget een enorme boost kan geven aan de biologische landbouw in Nederland. Het Kamerlid is zelf al vanaf 2010 getriggerd door de biologische landbouw. “Belangrijk is wel dat het economisch perspectief moet hebben. Op een aantal gebieden slaagt de biologische landbouw er zeker in om economisch te renderen. Hier kan meer mee gedaan worden. Momenteel is het aandeel van bio-landbouw nog relatief klein. De SP is voorstander van een flinke groei. Idealiter zal het biomarktaandeel in 2025 jaar tot een kwart gegroeid zijn. We hopen dat dit extra onderzoeksbudget een steun in de rug is om extra groei te realiseren.”

Van Gerven benadrukt dat onderzoek en innovatie heel belangrijk is voor de verdere ontwikkeling van de biologische landbouw. “Mooi is dat de bio-landbouwers op een slimme manier de natuur het werk laten doen. Arbeid is nu eenmaal heel kostbaar in de landbouw en hier kan zeker op bespaard worden.” De SP hoopt dat het extra onderzoeksbudget onder meer een boost zal geven aan de ontwikkeling van resistente rassen. “Daar zal ook de reguliere sector van profiteren.” (Via AGF/Bionext)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?