RSS

14 jarig meisje vindt waterzuiveringssysteem op zonne-energie uit voor ontwikkelingslanden

Nadat ze kinderen in India zag drinken uit een plas stilstaand water, werd de 14 jaar oude Deepika Kurup uit Nashua, New Hampshire geïnspireerd om te helpen om “een oplossing te vinden voor het watertekort in ontwikkelingslanden.”

Na veel onderzoek ontwikkelde ze een waterzuiveringssysteem op zonne-energie in haar achtertuin die haar uiteindelijk een beloning van 25.000 dollar opleverde van The Discovery Education 3M Young Scientist Challenge. Ze nam deel toen ze pas in de brugklas zat en won de eerste prijs in de wedstrijd. Maar hoe werkt deze geniale uitvinding nu eigenlijk?

Na drie maanden tijdens haar vakantie besteed te hebben aan PhD papers, het overleggen met haar 3M mentor en het testen van haar uitvindingen met vervuild water van de Nashua afvalwaterzuiveringsinstallatie, kwam Deepika Kurup met een systeem dat water met schadelijke bacteriën gemakkelijk en goedkoop kan zuiveren. Haar proces bestaat uit het blootstellen van titaniumoxide en zinkoxide aan zonlicht, wat een chemische reactie in gang zet, wat leidt tot hydroxyl radicalen en superoxides. Deze verbindingen kunnen organische stoffen in water en koolstofdioxide omzetten.

Na het tellen van de hoeveelheden van coliform bacteriën voor en na het toepassen van haar systeem met 3M Petrifilms, vond ze dat haar systeem het aantal coliformen van 8000 had teruggebracht naar 50 en E. coli van meer dan 1000 tot geen enkele, in minder dan 8 uur. In 1 uur lukte het haar ook om methaanblauw af te breken, en het sneller te oxideren dan de meeste huidige processen.

In tegenstelling tot de meeste zuiveringsmethoden die gebruik maken van UV lampen die elektriciteit nodig hebben, vieze chemicaliën, of dure filtratiesystemen, kost de uitvinding, wat eveneens cement en 3M Glass Bubbles bevat, een halve cent per gram. Toegepast door een fotokatalytische staaf en reflector film was ze in staat om dit verbazingwekkende resultaat te behalen met een enorme efficiëntie en consistentie.

Kurup zit nu in de derde klas van de middelbare school en hoopt een patent voor haar systeem aan te kunnen vragen en een non-profit organisatie op te zetten om haar uitvinding te verspreiden. Ze heeft een passie voor wetenschap en wil later neurologe worden.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , , , ,

Reacties

 1. Emil Möller:

  mooi en u ff doorpakken mensen:

  http://www.dailykos.com/story/2013/01/20/1180541/-100-richest-people-could-end-extreme-poverty-in-the-world-right-now

 2. Rob van Spanje:

  Wat is dit mooi!
  Alles wat ik hierna nog zeg is overbodig.
  Geweldig en heel veel succes!

 3. Jaap den Dulk:

  Geweldig. Benieuwd of die 25.000 $ in verhouding staat tot wat 3M aan royalties op ‘3M Glass Bubbles’ en ‘3M Petrifilms’ gaat onttrekken uit wereldwijd overheidsgeld.
  En ik hoop dat er iemand van 14 jaar een beter alternatief voor het patenten systeem uitvindt, van ons volwassenen hoef je zo’n uitvinding niet te verwachten.

 4. Lisa:

  Top, echt fantastisch dit!

 5. S. Veluwen:

  Yes, en nu hopen dat het systeem snel in ontwikkeling wordt genomen.

 6. Hadewijch:

  Top, inderdaad! En laten we dat patentensysteem inderdaad meteen varen!

 7. Marth:

  Geweldig!De kans dat ze er patent op krijgt lijkt me groot!Fantastisch!

 8. Heere Smit:

  Heel mooi en bijzonder omdat ze al op zo n jonge leeftijd dat heeft ontwikkeld.
  Maar het bestond al. Een vriend van mij ontwikkelde een dergelijk apparaat jaren gelden al bij NEDAP

 9. Joost:

  Wauw, eindelijk weer eens goed nieuws. Jammer dat het niet met vlag en wimpel op de voorste pagina staat van de landelijke kranten.

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?