RSS

Ruim twee ton subsidie voor omega-3 olie uit algen

Provincie Zeeland verleent een subsidie van 226.306,- euro aan de bedrijven Algae Biotech en CSM om een duurzaam alternatief voor de vangst van vis en andere mariene organismen te ontwikkelen.

Het bedrijf wil een bepaalde soort alg gaan telen die de vis en andere mariene organismen, waar omega-3 olie uit wordt gemaakt, vervangt. Omega-3 olie wordt veel gebruikt als voedingssupplement.

Algae Biotech, een dochterbedrijf van het in Weesp gevestigde FeyeCon BV, wordt bij de realisatie van de vestiging in Zeeland begeleid door NV Economische Impuls Zeeland. Impuls heeft onder andere ondersteuning verzorgd bij het opstellen en indienen van de subsidieaanvraag en diverse belangrijke netwerkcontacten aangeleverd.

Duurzaam alternatief
De vangst van vis en andere mariene organismen die aan de basis van een hele voedselketen staan, hebben een grote impact op het ecologische mariene-systeem. Wereldwijd wordt dertig miljoen ton vis en andere mariene organismen gevangen om omega-3 olie te maken. Er is vraag naar een duurzaam alternatief. Daarom gaat Algae Biotech een bio-raffinaderij opzetten in Zeeland waar, naast de productie van algenolie, ook onderzoek wordt gedaan naar:

  • Nieuwe algenproducten die omega-3 vetzuren bevatten
  • De ontwikkeling van een eigen en nieuw algenteeltsysteem
  • Verbeteren van de teelt werkwijze door afvalwater van CSM te gebruiken als voedingsmedium van de algen, zodat de kosten van de teelt lager uitvallen.

Door het zelf produceren van de algen als grondstof voor de omega-3 hoeft de grondstof niet te worden getransporteerd uit het buitenland. Door gebruik te maken van het afvalwater van CSM beschikt de raffinaderij over goedkope nutrienten en wordt het zuiveringsprobleem van het afvalwater van CSM opgelost.

Biobased economy
Provincie Zeeland verleent een subsidie vanuit het biobased economy budget. Biobased economy is het verduurzamen van de economie, onder andere door het gebruik van groene grondstoffen. In Zeeland vinden meer activiteiten op het gebied van algenkweek plaats. Het project van Algae Biotech is daar een goede aanvulling op en interessant vanwege de hoge toegevoegde waarde van voedingssupplementen.

Het project is mede mogelijk gemaakt door Biobased Delta, het samenwerkingsverband van bedrijven, onderwijs- en onderzoeksinstellingen en overheden in de Zuidwestelijke delta.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?