RSS

Doorbraak voor de bij!

De motie van de Partij voor de Dieren voor Europees moratorium op giftige bestrijdingsmiddelen is aangenomen. Bijen en hommels zijn onmisbaar voor de landbouw en voedselvoorziening. De Tweede Kamer wil daarom dat het kabinet zich er sterk voor maakt dat het gebruik van sommige bestrijdingsmiddelen in Europa wordt opgeschort.

Alleen de toepassingen waarvan onomstotelijk is bewezen dat ze niet schadelijk zijn voor de gezondheid van bijen, kunnen worden benut. De Partij voor de Dieren kreeg donderdag steun van PvdA, SP, D66 en GroenLinks bij het verzoek aan staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) om in Europa te pleiten voor uitstel van het toelaten van de bestrijdingsmiddelen neonicotinoiden en fiprinol.

Universiteit Wageningen kiest steeds vaker voor de industrie ten koste van mens en natuur
De Partij voor de Dieren pleit al sinds haar komst in de Tweede Kamer voor een verbod op deze bestrijdingsmiddelen. De vorige kabinetten waren echter niet bereid de waarschuwingen van onafhankelijke wetenschappers serieus te nemen over de gevolgen van dit type gif. De Universiteit Wageningen (WUR), belangrijk adviseur van de regering, heeft de invloed van neonicotinoïden op de bijensterfte altijd gebagatelliseerd.

Motie
Na een vorige week verschenen rapport van de European Food Safety Authority (EFSA) heeft staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) zich bereid verklaard om twee toepassingen van dit landbouwgif van de markt te halen. De Partij voor de Dieren vond dat echter onvoldoende en heeft een motie ingediend voor een Europees moratorium op alle toepassingen van neonicotinoïden en fipronil. Deze motie is  gesteund door een Kamermeerderheid van PvdA, SP, GroenLinks, D66, 50plus en de ChristenUnie. Staatssecretaris Dijksma moet zich nu sterk gaan maken voor een Europees verbod op deze gevaarlijke soorten landbouwgif.

24 januari bracht Zembla in kaart waarom een meerderheid in de politiek belastend wetenschappelijk onderzoek naar landbouwgif negeerde in “Moord op de Honingbij II

Esther Ouwehand: “Dit is een belangrijke doorbraak in de strijd tegen de bijensterfte. De private belangen van de chemische industrie hebben tot nu toe steeds voorrang gekregen op het publieke belang van een gezonde landbouw en de biodiversiteit. Nu heeft de Tweede Kamer dat eindelijk omgedraaid”.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reacties

 1. LadyBoss:

  Hommels en bijen zijn volgens mij idd ook wel nuttige dieren.. Maar wat moeten we met al die wespen ??

  Die mogen van mij wel weg !

 2. Annet:

  De wesp hoort er ook BIJ.
  Waarom mag een dier of een plant zich niet verdedigen.
  Verdiep je er eens in…dat zouden meer mensen moeten
  doen!

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?