RSS

Stad in VS verbiedt plastic flessen voor eenmalig gebruik

Concord, Massachusetts in de Verenigde staten is één van de eerste steden ter wereld die waterflessen voor eenmalig gebruik uitbant.

Het resultaat van drie jaar inspanningen door lokale activisten en een effectieve ‘Ban the Bottle’ campagne, is een gemeenteverordening die petflessen van 1 liter of minder met vloeistoffen zonder prik en zonder smaak in de ban doet. De Gezondheidsafdeling van Concord is verantwoordelijk voor de handhaving van het verbod, dat begin deze maand is ingegaan.

Volgens ‘Ban the Bottle’ kosten plastic flessen voor eenmalig gebruik 17 miljoen vaten olie per jaar om te produceren, dat vergelijkbaar is met het jaarlijkse verbruik aan brandstof van 1,3 miljoen auto’s. Amerikanen gebruiken 50 miljard flessen en recyclen nog slechts 23% hiervan. In 2010 schatte het EPA dat de Verenigde Staten 31 miljoen ton niet biologisch afbreekbaar plastic afval produceerde. Het grootschalig verbieden van plastic flessen voor eenmalig gebruik, zou daarom een grote stap zijn naar een schoner milieu.

Activisten zijn niet alleen bezorgd over de hoeveelheid fossiele brandstoffen die nodig zijn om een fles te maken, maar ook om de impact die de gebottelde waterindustrie heeft op lokale aquifers. Inwoners zijn boos dat grote bedrijven grondwater aftappen en hiermee de, door de belastingbetaler gefinancierde, infrastructuur ondermijnen, om vervolgens dit gesubsidieerde water met winst terug te verkopen.

Ban the Bottle noemt ook de gezondheidsrisico’s als een probleem en geeft aan dat antimoon, een chemische stof in plastic flessen, in lage hoeveelheden al tot depressie en duizeligheid kan leiden, en in grote hoeveelheden nog ernstigere klachten kan opleveren. Het is bemoedigend om te zien dat een gemeenschap zelf stappen zet om de impact op het milieu te verminderen en haar burgers gezond te houden.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?