RSS

Inheemse gemeenschap blokkeert houttransport in de Amazone

Inwoners van een dorp in de Amazone blokkeren al dagenlang vrachtwagens vol vers illegaal gekapt hout van hun land. Leden van de Pukobjê-Gavião-stam weigeren nog langer lijdzaam toe te zien hoe hun grondgebied wordt vernietigd door illegale houtkap. Ze blokkeerden vier vrachtwagens en een tractor, afgeladen met illegaal gekapt hout uit hun leefgebied.

Frederico Pereira Guajajara, lid van een naburige stam, zegt dat hij de houthakkers werd aangevallen toen hij het protest wilde filmen. De politie kwam ter plaatse, maar ondernam geen actie en verliet het gebied een paar uur later zonder in te grijpen. Door een barricade van brandende banden aan te leggen rond hun vrachtwagens, wisten de houthakkers te voorkomen dat het hout in beslag werd genomen.

Het probleem van illegale houtkap is niet nieuw. Greenpeace en andere natuurorganisaties brachten de illegale praktijken in dit gebied al in april en mei 2012 aan het licht.

In Brazilië worden op dit moment handtekeningen verzameld voor een ontbossingswet die een einde moet maken aan de vernietiging van het Amazonewoud. Meer dan 600.000 Brazilianen hebben al getekend, maar er zijn 1,4 miljoen handtekeningen nodig voordat het congres het burgerinitiatief in behandeling neemt.

Vanaf 3 maart wordt in Europa eindelijk de verkoop van illegaal gekapt hout officieel verboden, een belangrijke stap in het tegengaan van illegale houtkap.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?