RSS

Nederlands bedrijf laat bomen bellen bij houtkap in de Amazone

do, jan 17, 2013

Wetenschap en Natuur

Het Nederlandse bedrijf Gemalto, specialist in digitale beveiligingssystemen, heeft samen met het Braziliaanse bedrijf Cargo Track een systeem ontwikkeld om het Amazonewoud te beschermen tegen illegale houtkap. Dat maakte Gemalto deze week bekend.

Het gaat om een apparaatje kleiner dan een pak speelkaarten dat signalen uitzendt vanaf het moment dat de betreffende boom wordt gekapt. De autoriteiten krijgen dan onmiddellijk een melding en weten precies waar in het enorme woud, ruim 3 miljoen vierkante kilometer, illegale houthakkers hun slag slaan.

Een woordvoerster van de Gemaltovestiging in Mexico-Stad zei woensdag dat de Braziliaanse autoriteiten tenminste één illegale houtzagerij hebben kunnen sluiten dankzij de methode. De technologie is zodanig ontwikkeld dat er ook communicatie mogelijk is in gebieden zonder mobiel netwerk.

Gemalto en Cargo Track installeerden 10 apparaatjes in zones waar veel illegaal wordt gekapt. Bovendien werden camera’s geïnstalleerd om het kappen fotografisch vast te leggen. (ANP)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?