RSS

Agrarische export op recordhoogte

wo, jan 16, 2013

Economie en Ondernemen

De waarde van de Nederlandse export van agrarische producten blijft toenemen. Vorig jaar is met 77,9 miljard euro opnieuw een record neergezet. Dat blijkt uit woensdag naar buiten gekomen ramingen van de Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO).

In 2010 werd nog voor ongeveer 66,6 miljard euro aan vlees, zuivel, graan, groente, fruit, dranken en tabak uitgevoerd, en in 2011 voor 72,8 miljard. De jaarlijkse groei wordt voor een deel verklaard door prijsstijgingen, laat CBS-econoom Peter Hein van Mulligen weten. ,,Maar het volume groeit ook elk jaar een beetje. In opkomende landen en ook in Oost-Europa is sprake van een stijgende vraag naar voedingsmiddelen.”

Nederland behoort samen met de Verenigde Staten en Frankrijk tot de grootste agro-exporteurs ter wereld. ,,De kasgroenten uit het Westland dragen hier erg aan bij, en veel is ook wederuitvoer. Producten uit bijvoorbeeld Brazilië worden via Rotterdam over het Europese achterland verspreid”, aldus Van Mulligen.

Nederland importeerde afgelopen jaar ongeveer voor 54 miljard euro aan agrarische producten, waardoor de handelsbalans over 2012 uitkomt op circa 24 miljard euro. (AFN)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?