RSS

Honduras is enthousiast over windenergie

De Hondurese regering wil de komende twee jaar het vermogen uit windenergie optrekken tot 1200 megawatt. Het land heeft zijn eerste windmolenpark pas in 2011 geopend.

In Honduras begon de opwekking van elektriciteit uit wind pas twee jaar geleden met de opening van een groot windmolenpark op de Cerro de Hula. Twintig kilometer ten zuiden van de hoofdstad Tegucigalpa staan 51 turbines met een totaal vermogen van 102 megawatt.

Elders in het land komen er op korte termijn nog 24 megawatt bij van het ENEE en 90 megawatt van een privébedrijf; van dat privéproject, in het zuiden van het land, moet de helft midden dit jaar al klaar zijn.

De komende twee jaar moet het vermogen uit windenergie fors uitgebreid worden, met maar liefst 1200 megawatt, zegt Emil Hawit, hoofd van het Nationale Elektriciteitsbedrijf (ENEE).

In Latijns-Amerika staat windenergie nog in zijn kinderschoenen. Zoals de meeste andere Centraal-Amerikaanse landen is Honduras nog voor een groot deel afhankelijk van buitenlandse olie voor zijn energievoorziening. Bovendien heeft een kwart van de 40 miljoen Centraal-Amerikanen nog geen elektriciteit.

Cerro de Hula was meteen ook een van de grootste windmolenparken van Latijns-Amerika. Het voorziet honderdduizend woningen van energie. Volgens een studie van het Biomass Users Network Centroamérica (BUN-CA) kan er in Centraal-Amerika genoeg windenergie worden opgevangen om 12 miljoen mensen van stroom te voorzien.

Volgens Hawitt zijn het centrum, het zuiden en het westen van Honduras het best geschikt om windenergie op te wekken.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?