RSS

Ons betere ik – Waarom de mens steeds minder geweld gebruikt

Op 9 december verscheen een indrukwekkend, realistisch, optimistisch en geëngageerd boek van Steven Pinker, ‘Ons betere ik. Waarom de mens steeds minder geweld gebruikt’ (The Better Angels of Our Nature. Why Violence Has Declined).

De verschrikkelijke beelden van oorlogen en geweld die we in de media zien geven ons de indruk dat onze tijd de gewelddadigste aller tijden is. Het omgekeerde is waar, in feite leven we in gouden tijden, laat Steven Pinker zien in het boek ‘Ons betere ik. ‘

Om dit aan te tonen wordt de lezer een breed scala aan wetenschappelijke feiten geboden. Feiten uit de geschiedenis van de oudste tijden tot nu, uit de gedragswetenschappen, statistische gegevens etc.

Bovenstaande grafiek uit z’n boek toont het aantal gesneuvelden in oorlogen. De grootouders van vele van de huidige babyboomers maakten twee wereldoorlogen mee. Vandaag groeit een hele generatie op die er geen idee van heeft wat oorlog betekent. Volgens het Vredesinstituut in Oslo  zijn de voorbije tien jaar minder oorlogsslachtoffers gevallen dan welk moment dan ook in de vorige eeuw.

Pinker legt uit waarom we ons menselijker zijn gaan gedragen. Ons leven is verbeterd – en zo gaan we indirect andermans leven meer waarderen. En hoe meer we met anderen te maken krijgen, des te meer groeit onderling begrip. Pinker laat zien dat agressie, wraak en sadisme het in toenemende mate afleggen tegen empathie en zelfbeheersing.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , , , , ,

Reacties

  1. Simone Detiger:

    Jammer dat het positieve nieuws te weinig in de media naar voren komt. Je moet er bewust naar zoeken. De headlines bestaan nog te vaak uit nare, negatieve berichten: omdat die gebeurtenissen zich helaas nog steeds voordoen.
    Dat is ook het geval met boeken die het goede in de mens naar boven halen: ze komen te weinig in het nieuws. Lezen kan genezend werken, niet alleen voor die ene lezer maar zelfs wereldwijd, hoe idealistisch dit ook klinkt.
    Of de wereld er meer of minder gewelddadig op is geworden, lijkt mij een subjectieve kwestie. Ieder ervaart een gebeurtenis op zijn/haar eigen manier en ieder heeft zijn/haar eigen grenzen.
    De conclusie van Pinker is inderdaad het beste op te vatten als de conclusie van Pinker.

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?