RSS

How to Start a Revolution (docu)

Portret van de innemende wetenschapper Dr. Gene Sharp uit Boston. Toen in 1993 z’n boek From Dictatorship to Democracy uitkwam had de politicoloog nooit durven vermoeden welke impact zijn ideeën op de moderne geschiedenis zouden hebben. Het is al bijna twintig jaar dé leidraad voor geweldloze revoluties. 

Op de benedenverdieping van zijn bescheiden residentie in Boston runt de inmiddels 83-jarige politicoloog en schrijver Dr. Gene Sharp samen met zijn enige collega Jamila Raqib de ‘Albert Einstein Institution’. Met evenveel aandacht en zorg als waarmee de pionier zijn zeldzame orchideeën kweekt, helpt Sharp burgers van onderdrukkende regimes in hun vreedzame opstand tegen de machthebbers. Weinig mensen kennen zijn naam, maar velen hebben al dan niet bewust zijn ideeën in praktijk gebracht. Z’n trilogie The Politics of Nonviolent Action uit 1973 bevat 198 vormen van geweldloos verzet. Het heeft, naast het boek ‘From Dictatorship to Democracy’, dienst gedaan als inspiratiebron en leidraad voor diverse vreedzame revoluties die de afgelopen decennia in dictaturen plaatsvonden. Van Bosnië tot Syrië en van Birma tot Egypte zijn Sharps praktische methoden en inzichten aangewend om met succes tiranniserende machthebbers te verdrijven. De wetenschapper zelf is nederig over zijn bijdrage aan een betere wereld en onderstreept dat hij niet de wijsheid in pacht heeft. Wel moet je, zo meent Sharp, een plan hebben én doorzettingsvermogen: ‘As long as you don’t surrender, you never lose.’

  • Nonviolence means avoiding not only external physical violence but also internal violence of spirit. You not only refuse to shoot a man, but you refuse to hate him. –  Martin Luther King, Jr
  • Nonviolent resistance is not for cowards. It is not a quiet, passive acceptance of evil. One is passive and nonviolent physically, but very active spiritually, always seeking ways to persuade the opponent of advantages to the way of love, cooperation, and peace. –  Martin Luther King, Jr
  • When it gets down to having to use violence, then you are playing the system’s game. The establishment will irritate you: pull your beard, flick your face to make you fight. Because once they’ve got you violent, then they know how to handle you. The only thing they don’t know how to handle is nonviolence and humor. – John Lennon
  • When I despair, I remember that all through history the way of truth and love have always won. There have been tyrants, and murderers, and for a time they can seem invincible, but in the end they always fall. Think of it…always. – Mahatma Gandhi
  • I offer you peace. I offer you love. I offer you friendship. I see your beauty. I hear your need. I feel your feelings. My wisdom flows from the highest source. I salute that Source in you. Let us work together for unity and love. – Mahatma Gandhi

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?