RSS

Zonne-energie minstens 17 procent goedkoper dan reguliere stroom

Zonnepanelen zijn minimaal 17% goedkoper dan stroom van een energieleverancier.  Consumenten kunnen dus flink besparen als zij kiezen voor zonnepanelen. Dit blijkt uit onderzoek van Natuur & Milieu dat gisteren is gepresenteerd  bij VARA’s  ‘Vroege Vogels’. Het onderzoek vond plaats naar aanleiding van de nieuwe inkoopactie Zon Zoekt Dak. Met deze actie, die samen met Eneco wordt uitgevoerd, worden consumenten van alle gemakken voorzien bij de aanschaf van zonnepanelen.

Kostenbesparing tot 28%
Wie nu panelen bestelt, betaalt omgerekend maximaal 19 cent per kWh, blijkt uit het onderzoek. Dat is  3,5 cent per kWh minder dan de prijs die energieleveranciers rekenen – een financieel voordeel van 17%. De prijs van 19 cent is conservatief berekend. Met een  realistische berekening kost stroom via zonnepanelen nog maar 16 cent per kWh. Dit is 28% goedkoper dan stroom van de energieleverancier. Voor een gemiddeld huishouden scheelt zonne-energie jaarlijks 157 euro.

Olof van der Gaag van Natuur & Milieu: ‘Zonnepanelen waren al lang goed voor het milieu. Ze zijn nu voor het eerst zo goed voor je eigen portemonnee. Mooi nieuws voor consument en klimaat’.

Natuur & Milieu heeft de investering in zonnepanelen ook vergeleken met de rente op een spaarrekening. Het financiële rendement van zonnepanelen is jaarlijks 13% terwijl een spaarrekening hoogstens 5% per jaar oplevert. ‘Het is dus een stuk aantrekkelijker om je spaargeld op je dak dan op de bank te zetten.’ aldus Olof van der Gaag

Het volledige onderzoek over de financiële besparing door zonnepanelen is hier (pdf) te vinden.

 

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reacties

 1. MIchiel egen:

  Ongeloofelijk!!! Dit is een van de meest besproken actie van het jaar.
  Pure oplichting.

  zonnepanelen zijn zeker de beste investering. Maar koop deze altijd bij een goede installateur en nooit bij een stichting die alleen maar geld wil verdienen!
  Natuur en Milieu heeft met haar eerste collectieve actie een hele slechte pers.
  zie ook
  http://www.polderpv.nl/achtergronden_ZZD_actie.htm

  Ook in de krant wordt het advies gegeven om niet met deze actie van Natuur en Milieu in zee te gaan

  http://www.trouw.nl/tr/nl/4332/Groen/article/detail/3361045/2012/12/10/Stunt-niet-met-zonnepanelen.dhtml

 2. Silvia Kerste:

  Beste Michiel,

  Voor de actie Zon Zoekt Dak 2012 hebben wij een tender gedaan met zes
  PV-bedrijven. Dit hebben wij gedaan aan de hand van objectieve criteria zoals deskundigheid, capaciteit, service en duurzaamheid.

  Natuur & Milieu ontvangt van Eneco per aankoop een fee van 4% van de aankoopsom als vergoeding voor gemaakte kosten. Hiermee financiert Natuur & Milieu de selectieprocedure van de leverancier, organisatie van de inkoopactie, kwaliteitscontroles van de geïnstalleerde zonnepanelen, het beantwoorden van vragen en het bereiken van geïnteresseerden. Natuur & Milieu organiseert Zon Zoekt Dak omdat wij Nederland sneller duurzaam willen maken en consumenten willen helpen met de aanschaf van zonnepanelen tegen een goede prijs. Natuur & Milieu ontvangt geen overheidssubsidie voor Zon Zoekt Dak.

  Hopelijk schept deze informatie duidelijkheid. Met vragen kunt contact opnemen met Silvia Kerste, Natuur & Milieu.

 3. K. Lanting:

  Na 20 tot 25 jaar moeten zonnepanelen worden vervangen. Dus moet er opnieuw geïnvesteerd worden. Hoe de prijsontwikkeling zal zijn is nog niet bekend, maar ga er maar van uit dat je na 25 jaar weer fors moet investeren. Dus moet je jaarlijks een bedrag sparen. Dat komt eigenlijk overeen met de afschrijfingskosten van de aangeschafte panelen. Neem je deze kosten mee in de berekening dan is de terugverdientijd langer. Neem je ook nog renteverlies mee, zowel bij eigen als geleend geld, dan is de terugverdientijd nog langer. Deze kosten zie je echter haast nooit bij voorbeeldberekeningen zodat een te zonnige voorstelling van zaken wordt gegeven. Ook bij Natuur & Milieu is dat gedaan. Dit klopt dus niet met de werkelijkheid.

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?