RSS

Nederland heeft primeur met duurzaam toerisme certificaat

De Nederlandse touroperators TUI Nederland, SNP Natuurreizen en Kuoni krijgen als eerste ter wereld een door de Verenigde Naties ondersteund certificaat voor duurzaam toerisme. De drie ondernemingen krijgen het ‘Travelife duurzaamheidscertificaat voor touroperators’ woensdag 9 januari op de Vakantiebeurs in Utrecht overhandigd in aanwezigheid van secretaris-generaal Taleb Rifai van de VN Wereld Toerisme Organisatie (UNWTO).

De bedrijven, aangesloten bij brancheorganisatie ANVR, worden hiermee beloond voor hun jarenlange inspanning op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). De reisorganisaties zijn door een onafhankelijke auditor beoordeeld. Zij voldoen aan de meer dan 150 Travelife-criteria die betrekking hebben op hun interne beleid en management, productassortiment, internationale handelspartners en consumentenvoorlichting. TUI Nederland is bekend van de merken Arke, Holland International en KRAS.nl, Kuoni van Koning Aap, Shoestring en YourWay2GO.

Travelife standaard
De Global Sustainable Tourism Council (GSTC) heeft recentelijk de Travelife-standaard als eerste touroperator-standaard in de wereld erkend. De GSTC is mede opgericht door de VN en geeft erkenning aan duurzaamheidscertificaten in de toerismesector. Het Travelife-certificaat is hiermee vergelijkbaar met de FSC-standaard voor verantwoord hout en de MSC-standaard voor duurzame vis. De gecertificeerde Nederlandse touroperators mogen zich dan ook met trots de eerste door een GSTC erkende standaard gecertificeerde touroperators ter wereld noemen.

“De certificering is een erkenning voor de koploperspositie die Nederland inneemt ten aanzien van duurzaamheid in de reissector”, zegt directeur Frank Oostdam van de ANVR. “De ANVR heeft duurzaamheid al meer dan 10 jaar hoog in het vaandel staan. Ik ben er dan ook van overtuigd dat na deze drie nog meer ANVR-reisbedrijven zullen volgen om voor een certificering in aanmerking te komen.”

Duurzaamheidsbeleid
De verplichte criteria waar deze reisbedrijven aan voldoen, omvatten alle relevante onderwerpen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO), want duurzaam toerisme is niets anders dan vakantie vieren en respect hebben voor milieu, mensen, natuur en cultuur. Zo hebben de gecertificeerde touroperators bijvoorbeeld een duurzaamheidsbeleid waarover zij ook publiekelijk rapporteren; kopen ze duurzaam in, waaronder duurzaam geproduceerd papier , groene stroom en fair trade koffie; en promoten meer milieuvriendelijk woonwerkverkeer onder hun medewerkers. Daarnaast stimuleren en ondersteunen zij ook lokale partners op de bestemming om zich verre te houden van kindersekstoerisme en kinderarbeid en meer duurzaam te ondernemen als het gaat om accommodaties en excursies. Consumenten worden gestimuleerd gebruik te maken van het groeiend aanbod van duurzame hotels en excursies.

Training
“De Travelife-standaard voor touroperators is de eerste standaard in de wereld die aan de strenge eisen van GSTC voldoet”, stelt Naut Kusters, Travelife manager voor Nederland. “Nederland is het eerste land waarbij alle ANVR-aangesloten touroperators worden getraind en mag zich nu ook het eerste land noemen waar de Travelife Certified certificaten zijn uitgereikt. Inmiddels hebben brancheorganisaties in 15 Europese landen zich aan het Travelife-systeem gecommitteerd. Daarmee kan het een sterke bijdrage leveren aan het verduurzamen van de toeristische sector.”

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?