RSS

De kracht van dankbaarheid

Het oproepen van een gevoel van dankbaarheid kan het welzijn sterk bevorderen en is nog eenvoudig te doen ook. Met het begin van het nieuwe jaar, gebeuren en goede, grote en kleine dingen.

Iemands geliefde kreeg een nieuwe baan in San Francisco. In Charlottesville leidde een geannuleerde reservering ertoe dat iemand anders een plaats in de uitverkochte trein kreeg en toch nog op tijd aankwam voor een bruiloft. De kinderboekpersonages Pooh en Piglet maakte iemand in Oost Sussex in Engeland blij, en in Colorado Springs werd iemand verblijd met een lekker broodje.

Dankbare mensen hebben deze momenten en locaties op de World Gratitude Map, gezet, een crowdsourcing project met een hartverwarmende missie.

“Dat is wat de ‘Wereld Dankbaarheidskaart’ kracht geeft, mensen de mogelijkheid geven om stil te staan bij kleine dankbare momenten om zo het gevoel van geluk en tevredenheid te bevorderen,” zegt Jacqueline Lewis, een van de ontwikkelaars van het project. Lewis is een schrijfster met een sterke interesse in de menselijke veerkracht.

Ze vergelijkt de kaart met een dagboekoefening waarin een persoon drie dingen per dag opschrijft waar hij of zij dankbaar voor is. Na verloop van tijd, zegt ze, verandert deze oefening het denkbeeld van een persoon.

“Het focust je gedachten en gevoel op alles wat goed, mooi en mogelijk is in de wereld, wat we naar mijn mening allemaal wat meer zouden moeten doen. ” zegt ze.

Positieve gevoelens zijn een uitdaging om te bestuderen, omdat ze moeilijk te definiëren zijn, “en alles wat moeilijk te definiëren is, is moeilijk te bestuderen,” zegt Emiliana Simon-Thomas, wetenschappelijk directeur aan de University of California, het Greater Good Science Center van Berkeley.

Ondanks deze uitdagingen zijn psychologen begonnen met het verzamelen van inzichten over de voordelen van positieve gevoelens, inclusief dankbaarheid.

Delen met anderen is een belangrijk aspect van dankbaarheid, aldus een van de onderzoeken.  Sonja Lyubomirsky van de University of California, Riverside, liet mensen brieven schrijven waarin ze anderen bedankten voor de positieve impact die ze op hun hadden. Sommigen verstuurden de brieven naar de persoon in kwestie; anderen hielden de brieven zelf. Degenen die hun brieven deelden, toonden sterkere voordelen in de geestelijke gezondheid en welzijn dan degenen die de brieven niet verstuurden, aldus Simon-Thomas.

In het algemeen linkten de onderzoeken een regelmatige beoefening van dankbaarheid met vele fysieke voordelen, zoals een sterker immuunsysteem en sterkere positieve gevoelens en gevoelens van tevredenheid, evenals sociale voordelen, zoals  minder eenzaam en geïsoleerd en vergevensgezinder zijn.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?