RSS

Zwaartekracht LED-lamp voor ontwikkelingslanden

Een nieuw verlichtingssysteem ontwikkeld voor ontwikkelingslanden maakt gebruik van een eeuwenoud idee: net als bij een klassieke klok zorgen gewichten voor de aandrijving.

Wereldwijd hebben nog 1,5 miljard mensen een oplossing voor betrouwbare elektriciteit nodig. Voor verlichting zijn ze vaak aangewezen op kerosinelampjes, maar die hebben heel wat nadelen. De brandstof is duur en de rook van de lampjes is vergelijkbaar met twee pakjes sigaretten per dag. De open vlam is bovendien gevaarlijk, en de uitstoot is bijzonder klimaatonvriendelijk.

Er wordt dan ook naarstig gezocht naar allerlei goedkope alternatieven, en de Britse bedenkers van de GravityLight denken een oplossing te hebben gevonden. De naam zegt het al: het toestel heeft geen batterijen of stroom nodig, maar wordt aangedreven met zwaartekracht. De gebruiker hangt een zwaar voorwerp, bijvoorbeeld een zak zand, aan de ketting, en het gewicht zorgt voor de nodige energie. GravityLight levert een halfuur licht, daarna moet de zak weer bovenaan gehangen worden. De makers van GravityLight hopen op termijn de productiekosten onder de 5 dollar te krijgen.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reacties

  1. Peter:

    Zeer goed idee naar mijn mening!

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?