RSS

Sterrenregen goed te zien zonder maanlicht

ma, dec 10, 2012

Wetenschap en Natuur

In de nacht van donderdag 13 op vrijdag 14 december zijn talloze vallende sterren te zien aan de donkere hemel. Rond die data passeert de aarde zoals elk jaar de Geminiden-meteorenzwerm. Volgens de Werkgroep Meteoren is er deze keer geen storend maanlicht waardoor de sterrenregen bij onbewolkt weer goed is waar te nemen.

Een vallende ster is geen ster. Het is een stofdeeltje of stukje gruis uit de ruimte dat de dampkring van de aarde binnenkomt. Het botst met hoge snelheid tegen moleculen in de lucht die daardoor even oplichten.

De Geminiden zijn afkomstig van een wolk stof en gruis van de uitgedoofde komeet Phaeton. Geminiden is Latijn en betekent Tweelingen, naar het gelijknamige sterrenbeeld. De sterrenregen doet zich elk jaar voor tussen 7 en 17 december.

Wie in de nacht van donderdag op vrijdag op een donkere plek ver van de steden gaat staan kan bij een heldere hemel wel 100 meteoren per uur zien. „De meeste meteoren verschijnen na middernacht, maar ook voor middernacht is het zeker de moeite waard om te kijken”, aldus de werkgroep.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reacties

  1. Lis:

    Prachtig!

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?