RSS

Vogelvriendelijke windturbine zonder wieken

vr, dec 7, 2012

Wetenschap en Natuur

Duurzame technologie heeft onlangs nieuw leven ingeblazen gekregen. Tijdens de TEDGlobal 2012 Conference in Edinburgh, Schotland, introduceerde het hoofd van het Tunesische bedrijf Saphon Energy een radicale innovatie op het gebied van windtechnologie. Ze hebben een windturbine ontworpen die zonder wieken functioneert.

De turbine, “Saphonian” genaamd, naar een Carthaginiaanse windgod, haalde inspiratie uit zeilboten. Zonder de noodzaak van roterende wieken, is de Saphonian stiller dan de traditionele modellen en kan het de kracht van de wind benutten zonder de natuur te schaden.

Hassine Labaied, hoofd van Saphon Energy, heeft de duurzame wereld mogelijk gerevolutioneerd met de introductie van de “zero blade” Saphonian turbine, op de TEDGlobal 2012 Conference van afgelopen juni.

Terwijl huidige technologieën slechts 30% van de kinetische energie van de wind opvangen, kan de Saphonian, volgens Anis Aouini, bedenker van de turbine, tot wel 80% behouden. De turbine lijkt op een grote schotel en vermindert het verlies van verloren energie door slechte aerodynamica en laat onnodige structurele onderdelen achterwege, zoals de wieken, de naaf en de tandwielkast. De bewegende zuigers creëren hydraulische druk die opgeslagen kan worden in een accumulator of direct omgezet kan worden in elektriciteit.

De turbine is efficiënter en goedkoper dan de tegenhangers met wieken; de productiekosten voor de turbine zijn bijna twee keer zo laag. De technologie werd in september 2010 gepatenteerd in Tunesië, en heeft het internationale patent in maart van dit jaar verkregen.

Momenteel is Saphon op zoek naar een partner om de Saphonian voor de markt te produceren. Ze hopen deze zoektocht binnen een paar maanden te kunnen beëindigen en schatten dat de turbine binnen twee jaar op de markt komt. Alleen al in Tunesië zou de Saphonian mogelijk tot wel 20% van de binnenlandse energie kunnen produceren. Met dat potentieel is het spannend om te bedenken hoe de turbine de markt voor duurzame energie in de rest van de wereld zou kunnen beïnvloeden.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?