RSS

Solar Mamas: analfabete vrouwen worden opgeleid tot solar engineer

Het Blote Voeten College geeft ongeschoolde vrouwen van middelbare leeftijd uit arme gemeenschappen een nieuwe toekomst. Ze krijgen er een opleiding tot zonne-ingenieur. 

Rafea is de tweede echtgenoot van een Bedoeïne. Omdat er in die gemeenschap vrouwen traditioneel niet werken, heeft ze nooit de kans gehad om haar leven te verbeteren. Ze besluit toch om naar India af te reizen, de opleiding te volgen en een nieuw bestaan op de bouwen.

Twee doelen in een
Door arme vrouwen op te leiden tot zonne-ingenieur slaat het Blote Voeten College twee vliegen in een klap. De vrouwen krijgen een baan, dus verbetert hun positie. Maar het dorp waar de vrouwen wonen profiteert ook doordat de studenten hierna voor elektriciteit kunnen zorgen.

Uitdaging
De opleiding is een grote uitdaging voor de 27 vrouwen van over de hele wereld. Veel van hen kunnen niet lezen, dus is het moeilijk om ze alles over elektrische onderdelen en solderen te leren. Een andere moeilijkheid is de sociale druk op de vrouwen. Veel mannen zijn het vaak niet eens zijn met de beslissing om te gaan studeren. Ook de man van Rafea eist dat ze stopt en terugkomt naar haar huis. Maar met steun van haar dorp dat graag zonne-energie wil en het Ministerie van Milieu kan ze toch blijven.

Onderscheiding
Solar Mamas heeft op het IDFA de Oxfam Global Justice Award ontvangen. Volgens Oxfam Novib vertellen de filmmakers echte verhalen over echte mensen die daadwerkelijk veranderingen veroorzaken in hun omgeving.

  • Solar Mamas, dinsdag 27 november om 20.25 uur op Nederland 2

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?