RSS

Urgenda begint de duurzame revolutie in Den Haag

Urgenda begint een schone revolutie in Den Haag om klimaatmaatregelen in Nederland af te dwingen. De duurzaamheidsorganisatie start de actie gesteund door burgers, organisaties en bedrijven. De politiek talmt al twintig jaar met de maatregelen die écht nodig zijn. Urgenda voert al vijf jaar positieve acties, het is nu tijd om de politiek wakker te schudden en een grotere versnelling te realiseren.

Directeur Marjan Minnesma van Urgenda licht het actieplan op 14 november toe in Nieuwspoort. Urgenda haalde de Amerikaanse topwetenschapper op het gebied van klimaat James Hansen naar Nederland om de laatste stand van zaken in de wetenschap en de urgentie van het klimaatprobleem te duiden. Hansen is ondermeer als professor  verbonden aan Columbia University. Hij schreef het boek ‘Storms of my grandchildren’ uit zorg om de generaties, die een onomkeerbaar en onbetaalbaar klimaatprobleem doorgeschoven krijgen. Afgelopen week zorgde de storm Sandy ervoor dat zijn eigen dak instortte. Veranderingen gaan steeds sneller.

Hoogleraar Jan Rotmans van de Erasmus Universiteit zal de bevindingen van Hansen vertalen voor de Nederlandse situatie. Wat betekent klimaatverandering voor ons en welke haalbare stappen die tot verduurzaming van onze economie leiden kunnen we nu nemen?

Rechtvaardig
De duurzame revolutie is gerechtvaardigd vanwege de urgentie van de klimaatcrisis. Het is volgens veel deskundigen al bijna te laat om het roer om te gooien. James Hansen pleit sinds begin jaren tachtig voor verregaande CO2-reductie, inmiddels luiden de meeste wetenschappers de noodklok over het opwarmende mondiale klimaat. Vast staat dat de aarde niet verder mag opwarmen dan twee graden boven het pre-industriële niveau om verregaande gevolgen van klimaatverandering te voorkomen. Twintig jaar geleden ging Nederland de verplichting aan om opwarming van de aarde te voorkomen, met de ondertekening van het Internationale Klimaatverdrag van de Verenigde Naties. Maar er gebeurde sinds 1992 veel te weinig om gevaarlijke klimaatverandering daadwerkelijk een halt toe te roepen. De meest ambitieuze maatregelen zijn bij lange na niet voldoende om de twee graden temperatuurstijging te voorkomen en Nederland loopt niet voorop met ambities.

Versnelling
De Nederlandse overheid zou veel stringenter klimaatbeleid moeten voeren en de daarbij behorende actiepunten snel moeten laten uitvoeren om onaanvaardbare klimaatverandering te vermijden. Door de politieke besluiteloosheid zijn ook de meeste Nederlanders slecht geïnformeerd over de risico’s van opwarming van de aarde. Daar wil Urgenda met deze actie verandering in brengen.
Urgenda zal aangeven welke routes we kunnen bewandelen om versneld te verduurzamen en hoe we samen met vele anderen aan de slag kunnen. De actie-organisatie zal dit keer ook de overheid tot actie manen. Maatregelen moeten veel verder gaan dan wat in het huidige regeerakkoord wordt benoemd.

Programma woe 14 november in Nieuwspoort, Lange Poten 10 in Den Haag, zaal de Wandelganger 1
10.00 uur introductie van James Hansen door Rob van Dorland van het KNMI
10.10 uur James Hansen professor Columbia University (presentatie)
10:30 uur Advocaat Roger Cox overhandigt Hansen de eerste versie van zijn vertaalde boek ‘Revolution Justified’
10.35 uur Jan Rotmans (Professor Transitiemanagement EUR en voorzitter Urgenda)
10.40 uur Marjan Minnesma (directeur Urgenda) licht de inhoud en vorm van de duurzame revolutie toe

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?