RSS

Knuffelen is gezond

Een knuffel zou wel eens effectiever kunnen zijn dan een appel om de dokter weg te houden. Regelmatige omhelzingen verminderen namelijk het risico op hartziektes, pakken stress en vermoeidheid aan, geven een boost aan het immuunsysteem, verlichten depressies en weren infecties af.

Dat blijkt althans uit een nieuwe Britse studie, waarvoor zowel mannen als vrouwen tussen 20 en 49 jaar onderzocht werden.

Bloeddruk verlaging
Wetenschappers stelden daarbij vast dat tien seconden knuffelen je bloeddruk doet verlagen en het gehalte van verschillende hormonen verandert. Zo daalt het gehalte van de stresschemicaliën, waaronder ook cortisol. Tegelijkertijd stijgt het gehalte van ‘gelukshormonen’ zoals oxytocine.

“De positieve emotionele ervaring van knuffelen roept biochemische en fysiologische reacties op”, legt onderzoeksleider dr. Jan Astrom uit.

Gelukshormoon oxytocine
Vooral het vrijkomen van oxytocine heeft een grote invloed op je lichaam. Dat hormoon wordt in de eerste plaats vrijgegeven bij een bevalling en bij het geven van borstvoeding, waarbij het het vrijkomen van melk stimuleert. Tot voor kort werd gedacht dat het effect van oxytocine hiertoe beperkt bleef.

Recent onderzoek toont echter aan dat het veel meer effecten heeft: van het verbeteren van sociale vaardigheden, over het aanpakken van stress tot het stimuleren van vertrouwen.

Gezondheidsvoordelen
En het vrijkomen van dat hormoon kan dus uitgelokt worden door knuffelen. De huid bevat namelijk een netwerk van kleine, eivormige drukgebieden. Die voelen de aanrakingen en staan in contact met het brein via de nervus vagus (of de tiende hersenzenuw).

Die hersenzenuw kronkelt door het lichaam en is verbonden met een aantal organen, inclusief het hart. Daarnaast is het ook verbonden met de oxytocinereceptoren. De wetenschappers denken dan ook dat de stimulans van de nervus vagus zorgt voor een stijging van de oxytocine, wat op zijn beurt een waterval aan gezondheidsvoordelen in gang zet.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , ,

Reacties

 1. Lisa:

  So true!

 2. karin:

  Het is gezond, en nog heerlijk ook 🙂

 3. Miranda Bosma:

  Er zou meer geknuffeld moeten worden.

 4. Nancy Witteveen:

  Yes, helemaal mee eens..!

 5. tinkerbell:

  loving it

 6. Sabine:

  Oké, dan gaan we nog meer knuffelen..

 7. nancy Witteveen:

  grappig.. we hebben de zelfde voornaam en achternaam 😀

  Maar ook ik ben er mee eens we moeten veel meer knuffelen 😉

 8. Rene:

  Ik stel mij geheel vrijwillig ter beschikking als knuffelbeer. Lol

 9. Bianca:

  Knuffelen is gezond!

  Yay! lol …

 10. Femke Lemmens:

  Knuffelen en op een respectvolle manier masseren, daar worden mensen zachter van en daar wordt de wereld beter van.

 11. Gonny Haase:

  Ik speel al een paar jaar paashaas, en vraag,in ruil voor wat lekkers uit mijn paasmandje,een “paasknuffel”en promoot zo de knuffel omdat hij ondergewaardeerd wordt.
  Het levert fantastische reacties op.
  Heerlijk gewoon!!!

 12. monique:

  ik wordt bijna nooit geknuffeld , terwijl ik er vreselijk naar verlang. kan dit dan de reden zijn dat ik heel vaak ziek ben en depressief? wat doet het met je als je nooit geknuffeld wordt?

 13. Reza Soeleman:

  Beste Monique, ook uit eigen ervaring weet ik, dat respectvol, oprecht knuffellen “genezend, helend” kan zijn. Je zult vatbaarder zijn voor ziekte, als je weinig gekuffeld wordt. Minder weerstand, anti-stoffen, e.d.
  We hebben allemaal persoonlijke aandacht en warmte nodig. Een knuffel kan een uiting daarvan zijn. Even een arm om iemands schouder, een handdruk met gevoel, ook.
  Ik voel met je mee en weet als hooggevoelige(HSP) man dat het moeilijk is. Reiki en Shiatsu(Acupressuur) heb ik wel veel baat bij.
  Ik kan je nu alleen van hier een warme knuffel sturen 🙂

 14. Johan:

  Dit onderzoek beperkt zich tot de leeftijdsgroep Van 20 tot 49 jaar. Voor 50-plussers heeft knuffelen geen effect (meer)?

 15. Bart:

  Daarom zijn Knuffelmarokanen altijd erg gezond 🙂

 16. jojo:

  Probleem is dat ik nogal moet gapen als ik ontspan en dan krijg ik commentaar dat ik het expres doe en dan schiet ik weer in de stress.

 17. rica:

  knufelen is gezond, ik doe biodanza en daar word veel geknuffeld , merk dat ik erna steeds heel vrolijk en opgeladen ben, meer in balans, echt aan te raden om te doen —————-biodanza

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?